Bakan Soylu İYİ Partili Türkkan'ın sığınmacılarla ilgili soru önergesini cevapsız bıraktı

Bakan Soylu İYİ Partili Türkkan'ın sığınmacılarla ilgili soru önergesini cevapsız bıraktı
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Suriyeli sığınmacıları TBMM gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması isteğiyle 8 soruluk bir soru önergesi verdi. Bakan Soylu ise soruları yanıtsız bıraktı.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Suriyeli sığınmacıları TBMM gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması isteğiyle 8 soruluk bir soru önergesi verdi.

İŞTE 8 SORULUK ÖNERGE

1-Suriye’deki iç çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacı sayısı nedir?

2-Ülkemizde bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilen Suriyeli sığınmacı sayısı kaçtır?

3-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiş olup oy kullanmaya hak kazanan, seçmen listelerinde adı bulunan kaç adet Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır?

4-Önerge tarihi itibari ile vatandaşlık işlemleri başlatılmak üzere Türkiye genelindeki Göç İdaresi İl Müdürlükleri’ne çağırılan Suriyeli sığınmacı sayısı nedir?

5-Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilen ve vatandaşlık verilmek üzere çağrılan Suriyeli sığınmacılara hangi kriterlere göre vatandaşlık verilmektedir?

6-Suriyeli sığınmacılardan kaç tanesine T.C Kimlik Numarası ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı verilmiştir?

7-Türk vatandaşlığına geçen Suriyelilerin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında illere göre dağılımı nasıldır?

8-Son dönemde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilen Suriyeli sığınmacı sayısının ciddi anlamda hızlandırıldığı doğru mudur, bunun gerekçeleri nelerdir?

SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Bakan Soylu, Türkkan’a cevabını Kasım ayında yazılı olarak gönderdi. Ancak İçişleri Bakanı, Türkkan’ın önergesini cevaplamak yerine adeta geçiştirdi. Türkkan’ın sorularını cevapsız bırakan Bakanı Soylu, Türkkan’a kanunu hatırlatmakla yetindi.

“Türk Vatandaşlığının kazanılması ve kaybına ilişkin iş ve işlemler, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe göre yapılmaktadır.”