İktidara yakın medya “İstanbul’un çilesi Fransız basınında” demişti. Adamlar hakikatten çok güzel yalan haber yapmışlar

İktidara yakın medya “İstanbul’un çilesi Fransız basınında” demişti. Adamlar hakikatten çok güzel yalan haber yapmışlar
İktidara yakın medyanın “İstanbul’un çilesi Fransız basınında” şeklinde servis ettiği karikatürün arkasındaki gerçek bambaşka çıktı. Ortaya çıkan manzara “Adamlar hakikatten çok güzel yalan haber yapmışlar” yorumuna neden oldu.

Editör: Serkan Talan

İktidara yakın haber siteleri İETT otobüsünü iten vatandaşların yer aldığı bir karikatürü “İstanbul’un İETT çilesi Fransız basınında” şeklide servis etti. Ancak söz konusu karikatürün arkasındaki gerçek bambaşka çıktı.

en-son-haber.jpg

Söz konusu karikatür, Fransız ‘Le Monde Diplomatique’ dergisinde yayınlandı. Ancak karikatürün ve beraberinde yayınlanan yazının İstanbul ile bir ilgisi bulunmuyor. Fransız dergisindeki yazı, Türkiye’nin NATO ile ilişkisini konu alıyordu.

a-haber.jpg

Makalede kullanılan görseller arasında yer alan sanatçı İhsan Oturmak’ın çalışması, yazıda İETT ve İstanbul kelimesi dahi geçmemesine rağmen iftira fırsatı olarak kullanıldı. Oturmak’ın aynı temada benzer tasarımları olmasına rağmen, sanatçının bir eseri, yalan habere malzeme yapıldı. Sanatçının sadece otobüsün itildiği karikatürünün kullanılması dikkat çekti.

tr-haber.jpg

Makalede Türkiye’nin NATO’ya üye olması sonrası gelişen ve zaman zaman gerilen ilişkiler konu alınıyor. İstanbul ile ilgili hiçbir ifadenin geçmediği makalede “Ankara, 1950’ler hariç, Washington ile ayrıcalıklı bir ilişki sürdürürken ortaklarını çeşitlendirme arzusunu her zaman göstermiştir. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın 2017 yılında Rusya’dan S-400 füzeleri satın alması başta olmak üzere ilişkiler zaman zaman gerginleşmiştir. Bununla birlikte Türkiye, tek Müslüman üyesi olduğu Atlantik İttifakı’nda önemli bir oyuncu olmaya devam ediyor” ifadeleri yer aldı. Söz konusu makaleyi Didier Billion’un imzası ile yayınlandı.

sabah.jpg

İşte Fransız dergisinde yayınlanan karikatürlerin asıl hali:

hsan-oturmak2.jpg

hsan-oturmak3.jpg

oturmak-1.jpeg

hsan-oturmak.png

İlgili Haberler