İş adamı kökenli TFF'ye büyük öneri: Futbolcular bu kıyafeti giysin

İş adamı kökenli TFF'ye büyük öneri: Futbolcular bu kıyafeti giysin
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in lig takvimini açıklaması sonrası bir çok kesimden tepkiler geldi. Taraftarlar, sosyal medyada esprili paylaşımlar yaparken, “Sahaya bir takım Demir Adam, diğer takım Örümcek Adam kostümüyle çıksın” yorumları yapıldı.

Tükiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in korona virüs nedeniyle oynanmayan lib maçları için açıkladığı takvime büyük tepkiler geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklanan takvim için Bilim Kurulu’ndan görüş almadığını belirtirken, kulüpler, spor adamları ve futbol severler, salgının bu şartlarda devam etmesi durumunda liglerin oynanamayacağının altını çiziyor.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, bugün yaptığı açıklamada korona virüs nedeniyle oynanmayan lig maçlarının takvimini açıkladı. Özdemir, Spor Toto Süper Lig ve tüm alt liglerin 12 Haziran tarihinde başlayacağını ve Temmuz ayında maçları tamamlamayı planladıklarını söyledi. Özdemir, tüm şartların hazır olduğunu ve son sözü Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı Koca’nın vereceğini söyledi.

BAKAN KOCA: KARAR, BİLİM KURULU’NA DANIŞILMADAN ALINDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Bilim Kurulu’nda TFF’nin maç takvimi ile ilgili bir görüşmenin yapılmadığı ve sorumluluğun Federasyon’da olduğunu belirtti. Bakan Koca, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bilim Kurulu henüz bu konuyu görüşmedi. Sayın Başkan ile bir görüşmemiz oldu. Özellikle futbol hassas bir konu. TFF özgür iradesiyle karar aldı. Herhangi bir katkıda bulunmak istemediğimizi de iletmiştik. Bundan sonraki sorumluluk da TFF'nindir. Bakanlık ve Bilim Kurulu olarak bizim herhangi bir öneri yaklaşımımız söz konusu değildir. Hala aynı noktadayız.” 

FUTBOL CAMİASI TEPKİLİ

Süper Lig ve alt ligler için belirlenen maç takvimine futbol camiasından sert tepkiler geldi. Kulüp yöneticileri ve teknik adamlar salgının mevcut durumuna göre maçların oynanmasının imkansız olduğunun altını çiziyor.

TFF Başkanı Özdemir’in açıklamalarına ilk tepki Beşiktaş’tan geldi. Beşiktaş İkinci Başkanı Adnan Dalgakıran yaptığı açıklamada “"Bizim kulüp olarak liglerin oynanıp oynanmaması konusundaki düşüncelerimizi daha önce başkanımız birkaç kere açıklamıştı ve bu karar sonrası kulüp olarak aynı yerdeyiz. Federasyon oynatmak istiyor ama 12 Haziran tarihine kadar salgın şartlarının çok değişmesi lazım. Şu anda günlük 1500 - 2 bin arası hasta varken açıkçası oynatmak zor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Konyaspor ise yaptığı resmi açıklamada liglerin oynanması durumunda yaşanacak olumsuz vakalarda sorumluluğun kimde olduğunu sordu. Yapılan açıklamada "Futbola Dönüş Protokolünde birçok konu masa başında uygulanabilir gibi görünse de spor kamuoyunun ortak düşüncesi sahada işler bu kadar basit olmayacak” ifadeleri yer aldı. Konyaspor’un açıklaması şu sözlerle devam etti:

“Protokol önerileri arasında en çok tartışılan konulardan biri de yaşanacak vahim vakalarla ilgili kulüp doktorları ve idari menajerlerin sorumlu tutulması...İş kanununa göre hukuki açıdan cezai sorumluluk kulüp başkanları ve yöneticilerde… Hal böyleyken başlama takviminin daha yoğun konuşulduğu şu günlerde bu sorunun cevabının muhakkak netleştirilmesi gerekiyor.

Yaşanacak herhangi olumsuz bir vakada doğabilecek her türlü maddi manevi sorumluluğu kim üstlenecek? Risk devam etmesine rağmen liglerin oynanmasına karar verenler mi? Protokolde özellikle vurgulanan 'bireysel sorumluluk' kapmasında teknik heyet, futbolcular, kulüp personelleri mi? Kulüp doktorları ya da idari menajerler mi? Kulüp Başkanları veyahut yönetim kurulu üyeleri mi?”

RIZA ÇALIMBAY’DAN SOSYAL MESAFE VURGUSU

Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay ise salgın boyunca en çok vurgulanan konu olan sosyal mesafeye dikkat çekerek, futbolun temaslı bir oyun olduğunu ve bu yüzden sosyal mesafe kurallarının uygulanamayacağının altını çizdi. Çalımbay, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bence tarih yanlış hem de çok yanlış. Oyuncuların hazırlanması açısından da yanlış. Bazı oyuncular yurt dışında, başka şehirlerde. Bence ne kadar geç yapılırsa o kadar iyi. Sağlık Bakanımız ve Bilim Kurulumuz çok iyi çalışıyor, çok iyi yere getirdiler. Yüzlerce sporcu ve görevliyi en temaslı oyunda bir araya getirmek en büyük yanlışlardan olacak. Biz oynamak, risksiz bir zamanda, en rahat dönemde ligimizi bitirmek istiyoruz. Birkaç vaka varken ligler iptal oldu şimdi vaka çok ama oynatmak istiyorlar, çok erken başlatıyorlar. Bunun sebebini anlayamıyorum.”

“BİR TAKIM DEMİR ADAM OLSUN, DİĞERİ ÖRÜMCEK ADAM”

TFF’nin kararının yanlış olduğunu savunan bir başka kesim ise futbol serverler ve taraftarlar oldu. Sosyal medyada konuyla ilgili esprili paylaşımlar yapılırken, sosyal mesafe ve günlük hayatta maske kullanımına vurgu yapıldı. Yapılan paylaşımlarda “Sahaya çıkan takımlardan biri Demir Adam, diğeri Örümcek Adam kıyafeti giysin, korona virüsten kurtulmak için tek çareleri süper kahraman olmak. Başka kurtuluş şansları yok” ifadeleri yer aldı.

Bazı kullanıcılar ise futbolcuların virüsten korunmak için dalgıç kıyafeti giyebileceklerini de belirtti.

İlgili Haberler