Suriyelilerden 1 milyon yeni vatandaşımız olacak

Suriyelilerden 1 milyon yeni vatandaşımız olacak
Sığınmacıların sayısının Türkiye nüfusunun yüzde 2.22’sine ulaştığını belirten araştırmacılar, bu insanların çoğunun ülkelerine geri dönmeyeceğini ifade etti

Suriyelilerden 1 milyon yeni vatandaşımız olacak

Suriye’de 4 yıl önce başlayan iç savaş, Türkiye’yi de vurdu. Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısı 1 milyon 650 bin kişiyi buldu. Araştırmacı M. Murat Erdoğan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “Türkiye’deki Suriyeliler-Toplumsal Kabul ve Uyum” adlı çalışmasında bu mültecilerden en az 1 milyonunun ülkesine dönmeyeceğini vurguladı. Suriyelilerin durumunu Sema Erder de “İstanbul Bir Kervansaray (mı?)” adlı kitabında inceledi. 2014 yılı Aralık ayında sayılarının 1 milyon 650 bini bulduğu açıklanan mülteciler, Suriye’yi Türkiye’nin iç sorunu haline getirdi. Araştırmacı Murat Erdoğan, Suriye’deki göçe Türkiye’nin hazırlıksız yakalandığını söyledi. 
Tedirginlik yüksek
Erdoğan, “Bu konuda, başlarda yaşanan en büyük sorun sığınmacıların sayısına ilişkin yaşanan belirsizlik. 2013’te başlatılan biometrik fotoğraf ve parmak izinin alındığı kayıtlama işlemi araştırmanın sonlandığı 2014 yılı Aralık ayında sığınmacıların yüzde 87’si için gerçekleştirildi. Suriyeli mülteci sayısı Türkiye nüfusunun yüzde 2.22’sine ulaştı. Türkiye’deki Suriyelilerin 221 bin 447’si barınma merkezi adı verilen kamplarda kalıyor” dedi. Suriyeliler hukuki olarak mülteci statüsünde değil, sadece “geçici koruma altındaki kişiler.” Ancak araştırmalara göre bu insanların en az 1 milyonu ülkelerine geri dönmeyecek ve burada kalacak. Toplumsal kabulün genel olarak yüksek olduğu araştırmada ifade edilse de bazı bölgelerde yaşanan “Suriyelileri istemiyoruz” şeklindeki protestolara destek verenlerin oranının yüzde 50’ye yakın çıkmasının endişe verici olduğu ifade ediliyor. Hastaneler başta, kamu hizmetlerinden yararlanmak konusunda ortaya çıkan yetersizliklerin, ev ve iş yerlerinin kiralarındaki artışların, iş gücü-emek piyasasının yerel halkın aleyhine düşmesinin, normalin çok altında suça karışsalar bile suça karışmalarının, Suriyeli sığınmacılara yönelik tepkiyi artırdığı dile getiriliyor. Araştırmacı Nesrin Uçar tarafından kaleme alınan kitapta, göç ve kentleşme konusunda çığır açan araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Sema Erder’in terk edilen ve göç edilen kentlerin sosyolojik dönüşümü, gecekondulaşmanın fiziksel ve sosyal izdüşümleriyle yerel yönetimler irdeleniyor.