İstanbul'dan 800 yıl önce kaçırılan eserler neler? Çalınmış hazinelerin kenti neresi?

İstanbul'dan 800 yıl önce kaçırılan eserler neler? Çalınmış hazinelerin kenti neresi?
Venedik’e 800 yıl önce İstanbul'dan götürülen eserler ortaya çıktı. İşte ayrıntılar…

Atlas Tarih Dergisi'nde yer alan bilgilere göre, Venedik Cumhuriyeti, Konstantinopolis yağmasından hazineler elde etmiştir.

Venedik deniz ticaretindeki en ciddi rakibi Cenova'ya karşı üstünlük kurmuştur.

SAN MARCO MEYDANI'NDAKİ ESERLER

Bu eserlerin en ünlüsü günümüzde taklitleri San Marco Bazilikası'nın giriş kapısının üstünde, orijinalleri ise yapının içerisinde sergilenen 4 bronz at heykelidir. Dördüncü yüzyılda yapıldıkları ve 5'inci yüzyılda Sakız Adası'ndan Konstantinopolis'e getirildikleri varsayılan bu at heykelleri, 13 Nisan 1204 günü Haçlıların eline düşen kentte üç gün üç gece süren yağmanın ölümsüz tanıkları oldular.

En çok soygun işleyen, çalan çırpan Venediklilerdi.

whatsapp-image-2023-11-21-at-10-28-43.jpeg

Venedikliler yağmaladıkları her şeyi geceleri gemilerine taşıyorlardı. Günümüzde San Marco'nun Dört Atı, Haçlılardan ziyade, turizm mevsiminin zirve noktasına ulaştığı günlerde Venedik kapılarına dayanan ortalama günde 110 bin turistin istilasına tanıklık ediyor.

Katedral’daki sütunlar ile mermerlerin büyük kısmı Latin işgali sırasında yine Konstantinopolis'ten Venedik'e taşınmıştır. Günümüzün Saraçhane semtinde 6'ncı yüzyılda inşa edilmiş olan Aziz Polyeuktus Kilisesi, Ayasofya'nın inşasına kadar Doğu Roma'nın başkentindeki en görkemli yapıydı.

ss.jpg

“Dört Tetrarchs” heykeli de Konsrantinopolis’ten koparılarak Venedik’e götürülen eserler arasında bulunur.

İlgili Haberler