İYİ Parti'den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a 'Katar' sorusu

İYİ Parti'den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a 'Katar' sorusu
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Katar'ın Türkiye'ye asker göndermesini TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplaması için soru önergesi verdi.

Türkiye Katar ile 2 Mart 2021 tarihinde Katar’ın başkenti Doha''da “Katar Askeri Hava Aracı ve Destek Personelinin Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Geçici Konuşlanması Konusunda Teknik Düzenleme” ye imza attı.  

Konu ile ilgili Kanun, 1 Nisan 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Katar''ın Türkiye''ye asker göndermesi kesinleşti. Ancak düzenlemede açıklığa kavuşturulması gereken bazı maddeler var. 

Kafalarda soru işareti yaratan düzenleme ile ilgili netlik olmadığını ifade eden İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplaması için soru önergesi verdi. 

KATAR HAVA KUVVETLERİNE TÜRKİYE’DEN PERSONEL VE TEHLİKELİ MADDE, MÜHİMMAT GİBİ PEK ÇOK ŞEYİ ÜLKE DIŞINA ÇIKARMA İZNİ VERMEK NE ANLAMA GELİYOR? 

KATAR’A BU İZİN NEDEN VERİLDİ? KATAR HANGİ MALZEMEYİ NEREYE GÖTÜRECEK?

“Madde IV.10.’a göre; Türkiye''nin desteğe ihtiyacı olması durumunda, eğer Katar’ın yetkili makamları tarafından uygun bulunursa, envanterinde bulunan diğer hava ulaştırma araçlarının Türkiye’nin askeri ekipmanlarını, malzemelerini Türkiye içinde ve dışında taşınması amacıyla kullanılmasına müsaade edeceği ifadesi yer almaktadır.” diyen Türkkan, 
Bakan Akar’a “Buradan ne kastedilmektedir, Türkiye, Katar Hava Kuvvetleri’ne neden ihtiyaç duymaktadır?” diye sordu. 

KATAR’IN BAŞKA BİR HAVA MEYDANI YA DA ÜSSÜNÜ DE KULLANABİLECEK OLMASI NE DEMEK? 

TÜRKİYE KATAR’A HER HAVA SAHASINI MI AÇIYOR?

Önergesinde ayrıca; “Madde IV.11’e göre; Katar uçağının konuşlanılan Türkiye hava üssünden/meydanından hareket edeceği, ancak Katar uçağının Türkiye ile koordine ederek eğitim, tatbikat veya malzeme nakli için geçici olarak başka bir hava meydanı ya da üssünü kullanabileceği karara bağlanmıştır.” diyen Türkkan,

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a “Bu maddeye göre başka bir hava meydanı ya da üssü neye göre seçilecektir, bu konuda kriterler nelerdir?” sorusunu yöneltti. 

İşte Türkkan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yönelttiği sorular:

1-Madde IV.2.’ye göre; Katar hava araçları ve personelinin Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı tarafından müsaade edilen üs ve bölgelerde geçici konuşlanma süresinin her iki tarafın yetkili makamlarının onayı ile belirleneceği belirtilmektedir. 
Bu maddeye göre, müsaade edilen üs ve bölgeler nerelerdir, bunlar belirlenmiş midir, bu belirleme neye göre yapılmış ya da yapılacaktır?
2-Madde IV.4.’e göre; Türkiye, Katar personelinin eğitimi amacıyla havaalanlarının ve hava sahasının kullanılmasına müsaade edecektir.
Bu maddeye göre hangi havaalanlarının ve hava sahasının kullanılmasına müsaade edilecektir?
3-Madde IV.8.’e göre; Türkiye, daha önceden Katar’a tahsis edilmiş hava sahasını ve Katar uçağının rotasını değiştirme veya faaliyeti iptal etme yetkisine sahiptir.
Tahsis edilmiş veya edilecek hava sahası neresidir, bu konuda neresi düşünülmüştür, bu bölge neye göre belirlenmiş veya belirlenecektir?
4-Madde IV.9’a göre; Katar’ın, konuşlandıracağı hava ulaştırma araçlarını Türkiye’nin askeri ekipmanları için Türkiye içinde ve dışında taşınma ve havadan atma/atlatma amacıyla kullanılmasına müsaade edeceği belirtilmektedir.
Türkiye, neden böyle bir izne ihtiyaç duymaktadır, bu maddeden ne kastedilmektedir? 
5-Madde IV.10.’a göre; Türkiye''nin desteğe ihtiyacı olması durumunda, eğer Katar’ın yetkili makamları tarafından uygun bulunursa, envanterinde bulunan diğer hava ulaştırma araçlarının Türkiye’nin askeri ekipmanlarını, malzemelerini Türkiye içinde ve dışında taşınması amacıyla kullanılmasına müsaade edeceği ifadesi yer almaktadır. 
Buradan ne kastedilmektedir, Türkiye, Katar Hava Kuvvetleri’ne neden ihtiyaç duymaktadır, bu maddeye göre Katar’ın envanterinde bulunan araçların taşınmasının gerekçeleri nelerdir?
6-Madde IV.11’e göre; Katar uçağının konuşlanılan Türkiye hava üssünden/meydanından hareket edeceği, ancak Katar uçağının Türkiye ile koordine ederek eğitim, tatbikat veya malzeme nakli için geçici olarak başka bir hava meydanı ya da üssünü kullanabileceği karara bağlanmıştır. 
Bu maddeye göre başka bir hava meydanı ya da üssü neye göre seçilecektir, bu konuda kriterler nelerdir?

İlgili Haberler