İYİ Partili Cinisli: Çin ve ABD limanlara hakim olurken Türkiye limanlarını sattı

İYİ Partili Cinisli: Çin ve ABD limanlara hakim olurken Türkiye limanlarını sattı
İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Türkiye’nin konvansiyonel veya ticari bir savaşa girmesi durumunda limanların stratejik lokasyonlar olduğunu belirtti.

YENİÇAĞ/ CANER ALTAN- ANKARA

Cinisli, “Anlaşılıyor ki AKP’de seçim kazanma düşüncesi artık unutulmuş, seçim kazanma ümidini kaybetmiş. Giderayak bu limanları kendileriyle bağlantılı ülkelerin kullanabilmesi için bu süreleri 2049 yılına kadar uzattı” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE LİMANLARINI YABANCILARA SATIYOR"
TBMM Genel Kurulu’nda bazı limanların işletme sürelerinin ihalesiz olarak uzatılmasını öngören maddenin Cumhur İttifakı Milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmesiyle ilgili konuşan Cinisli “Cumhur İttifakı milletvekillerinin Türkiye’nin aleyhine olan bu yasayı geçirmek için ne kadar heyecanlandığını ve ne kadar acele ettiğini görünce üzüldüm. Yarın bir gün kendi çocuklarına bile bunu açıklayamayacaklar, bunun utancıyla yaşayacaklar. Dünya ticaretinin yüzde 85’i deniz yoluyla yapılıyor. Denizlerin stratejik önemi son derece arttı. Denizlere hakim olan ülkeler egemenliklerini de pekiştiriyorlar. Çin ticaret yollarını serbestçe kullanabilmek için deniz yollarına hakim olmaya çalışıyor. ABD ile Çin arasında Asya-Pasifik’teki bu yoğun mücadelenin bir ayağı da bu. Türkiye ise limanlarını yabancılara satıyor” dedi.

"SORUMSUZLUĞA ATTIKLARI İMZA İÇİN KINIYORUM"
Türkiye’nin stratejik öneme sahip, Mersin, İskenderun, Trabzon, Antalya, Tekirdağ gibi 18 limanı bulunduğunu anlatan Cinisli “Limanlar, ileride kime ait olacağını bilemediğimiz birtakım yandaş şirketlere ve AKP’nin ilişkilerinin kuvvetli olduğu ülkelere verildi. Bu limanların arasında kiralama süresi en erken bitenin 2027’de sözleşmesi bitiyor. 2023 yılında bir seçim var. Bugünden canhıraş bir şekilde, ihalesiz, rekabet şartlarından tamamen uzak yine aynı firmalara verilme niyetini anlamak mümkün değil. Giderayak bu limanları kendileriyle bağlantılı ülkelerin kullanabilmesi için bu süreleri 2049 yılına kadar uzattılar. Türkiye bir konvansiyonel veya ticaret savaşa girse bizim ilk ihtiyacımız olan stratejik lokasyonlar bu limanlarımız. Bu büyük bir güvenlik sorunudur. Böyle bir sorumsuzluğa imza attıkları için kendilerini kınıyorum” diye konuştu.

"TÜRKİYE 20 YILDA BİR NESLİNİ KAYBETTİ"
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun verilerine göre Türkiye’de eğitim seviyesinin yükselmesine rağmen istihdamda gençlerin sayısının artmadığını da ifade eden Naci Cinisli, “Türkiye’de genç işsizlik rekor seviyelerde. Eğitimli nüfus dediğimiz üniversiteden mezun olan gençlerimiz son yıllarda açılan içi boş üniversitelerden yeterli eğitim alamadan mezun oluyor. Devlet son 20 yıldır gençlerimizin temel kariyer ve eğitim planlamasını yapamadığı için çok büyük bir iş gücü kaybı yaşıyor. Türkiye son 20 yılda bir neslini kaybetti” dedi.

 

İlgili Haberler