Kamu bankaları emekliye neden düşük promosyon veriyor?

Kamu bankaları emekliye neden düşük promosyon veriyor?

Bankalar arasında emekli promosyon yarışı hızlandı. Bazı bankalar emekli maaşını taşıyana 8 bin 250 liraya kadar promosyon veriyor. Bazı bankaların ise eylül ayında bu promosyonu 10 bin liranın üzerine çıkartabileceği iddiaları var.

Maaşı 3-4 bin lira olan emekliye 7 bin 500 lira promosyon gerçekten can suyu oldu.

Bu promosyon ile nefes aldı. Borcunu ödedi, kışlık hazırlığını yaptı.

Kısacası emekli promosyon yarışı dar gelirli emekliye yaradı.

Tüm bu yarışa katılmayan 3 banka var. Bunlar kamu bankaları. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank. Bu üç banka emekliye halen komik bir promosyon veriyor.  Maaşı 1.500 lira altında olanlara 500 lira, bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında olanlara 625 lira ve 2 bin 500 üstü emekli aylığı alanlara da 750 lira promosyon veriyor.

Komik değil mi?

Diğer bankalar 8 bin lira verirken kamu bankaları 500 ile 750 lira arasında veriyor. Özel bankalar bu rakamı otomatik fatura ödeme talimatı veren emekliye ekstradan veriyor.

Peki kamu bankaları neden emekli promosyonunu yükseltmedi?

Promosyon için ayıracağı bütçe mi yok, yoksa emekliyi müşteri olarak mı görmüyor?

Her ikisi de değil. Kamu bankaların sermaye olarak çok güçlü bankalar. Emekliyi müşteri olarak görmeme de değil. Elbette onları çok önemli müşteri olarak görüyor. Nakit akışı sağlayan, çapraz satış yaptığı değerli müşteriler.

Ancak kamu bankaları bu emeklileri çantada keklik görüyor. Yani benim elimin altında zaten, neden ekstradan para vereyim ki düşüncesinde.

Bunun nedeni aslında son derece basit. Emeklinin kamu bankalarına olan kredi borcu. İki yakası bir araya gelmeyen emekliler kamu bankalarının sık sık açtığı ucuz krediyi uzun vadeli kullandı.

Bugün birçok emeklinin kamu bankasından aldığı kredisi bulunuyor. Kredisi bulunan bir emekli yaptığı sözleşme ile maaşını başka bankaya taşıyamıyor.

İşte kamu bankaları bu rahatlığı yaşıyor.  Emeklilerin büyük bir bölümünün maaşında bloke var. Bloke derken haciz değil. Banka SGK nezdinde bloke koyuyor. Yani diyor ki, sen bendeki kredin bitene kadar maaşını başka bankaya taşıyamazsın.

Oysa buna bankanın hakkı var mı, yok!

O halde bu soruna müdahil olması ve müdahale etmesi gereken SGK.

SGK, konu kamu bankaları olunca sesini çıkartmıyor.

İşte kamu bankalarının emekli promosyonunu yükseltmemesinin arkasında yatan neden bu. Nasıl olsa bende ve bir yere gidemez mantığında.

Bazı emekliler borç harç krediyi kapatıp maaşını kamu bankalarından taşımaya başladılar. Ancak bu da son derece zahmetli ve özellikle yaşlılar yapamıyor.

Bunu bilen kamu bankaları 500 lira ile 750 lira promosyona devam ediyor.

Bu arada emekliye en fazla 750 lira promosyon lütfeden kamu bankaları özel sektör maaşları için adeta bol keseden promosyon dağıtıyor. En son Gaziantep Üniversitesi personel maaşı için 3 yıllık 34 bin lira gibi oldukça yüksek rakamı gözünü kırpmadan veren bir kamu bankası oldu.

Yazarın Diğer Yazıları