Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan’ın eşi ve çocuklarını katleden Rum çetelerinin heykellerinin dikili olduğunu biliyor muydunuz

Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan’ın eşi ve çocuklarını katleden Rum çetelerinin heykellerinin dikili olduğunu biliyor muydunuz
Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan’ın eşi ve çocuklarının Rum çeteleri tarafından şehit edilmesiyle ilgili paylaşım yapan Emekli Amiral Mustafa Özbey, “Bu vahşeti yapanların, güney Kıbrıs'ta heykellerinin dikili olduğunu biliyor muydunuz?” dedi.

Tarihe "Kanlı Noel" olarak geçen ve 21 Aralık 1963’ta başlayan Kıbrıs’taki Rum katliamında, 24 Aralık’ta Lefkoşa’daki Kumsal bölgesinde Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi Mürüvet İlhan ile çocukları Murat, Kutsi ve Hakan banyo küvetinde kurşuna dizilerek katledilmişti.

Saldırıların 58. yıldönümünde hayatını kaybeden şehitler, rahmetle anılıyor.

"KATLİAMI YAPANLARIN HEYKELLERİ DİKİLİ"

Emekli Amiral Mustafa Özbey, katliama ilişkin dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Özbey, katliamı yapanların Güney Kıbrıs’ta heykelleri olduğunu belirterek,” Türk askeri adadan ayrıldığı gün, bugün de aynı vahşeti tekrar etmekten çekinmezler.” dedi.

Özbey’in paylaşımı şu şekilde:

“Bu vahşeti yapanların, güney Kıbrıs''ta heykellerinin dikili olduğunu biliyor muydunuz? Şunu asla unutmayın: Türk askeri adadan ayrıldığı gün, bugün de aynı vahşeti tekrar etmekten çekinmezler.”

KIBRIS''IN EN KARANLIK GÜNLERİYDİ

Tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen bu saldırılar 1963 Aralık ayında başladı. 21 Aralık 1963 tarihi Kıbrıs Türk halkı için en karanlık günlerden biriydi. Albay Grivas ve çetesi, Kıbrıslı Türkleri adadan silmek ve Enosis ülküsünü gerçekleştirmek için kanlı saldırılarını düzenledi. Tabip Subay Nihat İlhan’ın küvette kurşuna dizilen üç çocuğu ve eşi, yüzlerce masum sivilin katledildiği bu saldırıların en trajik sembolü olmuştu.

EŞİ VE 3 ÇOCUĞU BANYODA KATLEDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Tuğgeneral rütbesiyle emekli olan Nihat İlhan, 1963 yılında o dönem adı Kıbrıs Türk Alayı olan Kıbrıs’taki 650 kişilik Türk gücünün doktoruydu. Kıbrıs tarihine Kanlı Noel diye geçen Rumların silahlı saldırılara başladığı 20 Aralık 1963’teki, Türk Alayı’nda görevi başındaydı. 24 Aralık gecesi Rumlar, Lefkoşa’nın Kumsal semtinde Binbaşı Nihat İlhan’ın evine baskın düzenledi. Rum saldırganlar, Nihat İlhan’ın 3 küçük oğlu, Kutsi, Murat, Hakan ve eşi Mürüvvet’i saklandıkları banyoda küvetin içinde kurşun yağmuruna tutarak katletti. Olayın yaşandığı ev daha sonra ’Barbarlık Müzesi’ne dönüştürüldü.

Eşi ve 3 oğlunu Lefkoşa''da Rum çetelerinin ''1963 Kanlı Noel Saldırısı''nda kaybeden emekli Tuğgeneral Dr. Nihat İlhan, olaydan 53 yıl sonra 92 yaşında hayatını kaybetti. 23 Kasım 2016 günü hayatını kaybeden Dr. İlhan, memleketi Elazığ''da toprağa verildi.

KANLI NOEL NEDİR?

Kanlı Noel 21 Aralık 1963 yılında Kıbrıslı Türklere karşı başlatılan etnik temizlik hareketlerine verilen isimdir. İsviçre’nin Zürih şehrinde Yunanistan, Türkiye ve İngiltere arasında yapılan görüşmelerde hazırlanan anayasa ile 16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsız bir devlet olarak kuruldu.

İlgili Haberler