Azerbaycan'ın Karabağ zaferinin 1. yılı: Zaferin kutlu olsun gardaşım

Azerbaycan'ın Karabağ zaferinin 1. yılı: Zaferin kutlu olsun gardaşım
Türkiye'nin maddi manevi desteklerde bulunduğu ve 30 yıllık Ermenistan işgaline son veren Karabağ Zaferi'nin birinci yılına girildi. Azerbaycan'ın Karabağ zaferinin 1. yılında, Şuşa şehrinde şükür namazı kılındı.

Ermenistan''ın 30 yıllık işgaline son vererek Azerbaycan''ı işgal altındaki topraklarına geri kavuşturan Karabağ''ın kurtuluşunun birinci yıl dönümü.

44 günde gelen zaferde Türkiye, diplomaside dahil olmak üzere birçok uluslararası mecrada, Azerbaycan''a desteklerde bulundu.

1. yılında, Şuşa şehrinde şükür namazı kılındı

Tarihi Yukarı Gövher Ağa Camisi''nde ilahiyatçı Şahin Hesenli''nin kıldırdığı namazda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri dolayısıyla sadece din adamları yer aldı. Namaz sonrasında şehitlerin ruhu için Kur''an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Hesenli, namaz sonrasında yaptığı konuşmada, namazın tüm mezhep mensuplarının katılımıyla birlikte kılındığını belirtti.

Tüm Azerbaycanlıların Karabağ zaferinin 1. yılını kutladığını söyleyen Hesenli, zaferin birlik sayesinde kazanıldığını vurguladı.

Azerbaycan tarih ve kültürünün simgelerinden olmasının yanı sıra hem bölgeye hakim coğrafi konumu hem de Karabağ''ın en büyük şehri Hankendi''ye giden yolun üzerinde bulunması nedeniyle stratejik önem taşıyan Şuşa, 8 Mayıs 1992''de Ermenistan güçlerince işgal edilmişti.

Azerbaycan ordusu, Şuşa''yı 8 Kasım 2020''de işgalden kurtarmıştı. Şuşa''nın kurtuluş günü olan 8 Kasım, "Zafer Günü" ilan edilmişti

NELER YAŞANMIŞTI

TÜRKİYE, AZERBAYCAN ORDUSUNA İHA VE SİHA''LAR YOLLADI

Ermenistan işgaline karşı yürütülen çalışmalarda Türkiye, Azerbaycan ordusunun haberleşme ve uydu sistemleri yenileyerek, envanterine ASELSAN ve ROKETSAN''dan alınan akıllı mühimmatları ekledi. Ayrıca İHA ve SİHA''lar ile de desteklerde bulunarak, bölgedeki Ermenistan ordusuna ait mühimmat depoları imha edildi.

PAŞİNYAN YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Devlet Başkanı Nikol Paşinyan, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajla yenilgiyi kabul ettiğini söyleyerek, anlaşma yoluna gitmek istediğini bildirdi.

Sürecin başından beri Azerbaycan''ın arkasında olan Türkiye''nin dışında Rusya''nın da müdahil olduğu devlet adamlarının görüşmelerinde, yenilgiyi kabul eden Paşinyan, işgal bölgelerinden çekilmeyi kabul etti.

ANLAŞMA CANLI YAYINDA İMZALANDI

Yapılan anlaşmayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, canlı yayında imzaladı.

30 yıllık işgale son veren tarihi anlaşma imzalanırken Aliyev''in oldukça keyifli olduğu kameralara yansıdı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, MEHMETÇİK İLE BİRLİKTE AZERBAYCAN''A GİTTİ

Gelişmelerin ardından Azerbaycan, 10 Aralık 2020''de Azadlık Meydanı''nda askeri geçit töreni düzenledi.

Törene Mehmetçik ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan halkı tarafından sevgi seline maruz kaldı ve binlerce Azerbaycanlı ellerinde Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla törenin yapılacağı alanı doldurdu.

"AZERBAYCAN''IN ZAFERİ, TÜRK DÜNYASININ ZAFERİDİR"

Etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC''de Azerbaycan''da yaşanan süreci büyük muhabbet, özlem ve dualarla takip ettiklerini belirterek, "Azerbaycan''ın zaferi bizim, Türkiye''nin ve tüm Türk dünyasının zaferidir." ifadelerini kullandı.

"BİRLİĞİMİZE KARŞI OLANLARA KARŞI DİK DURMAK ZORUNDAYIZ"

Karabağ Zaferi''nden dolayı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev''i ve zaferin 1. yıl dönümünü kutlayan Tatar, aynı soydan, aynı milletin evlatları olarak gönül ve kader birliği ile hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi. Tatar, "Gelecekte birlikte, güçlü olabilmek için bu şekilde bir siyaset geliştirmek zorundayız. Birlik ve beraberliğin devamı için bize karşı olanlara karşı dik durmak zorundayız." diye konuştu.

İlgili Haberler