Azerbaycan ve Ermenistan sınırları yeniden belirleyecek. Putin ile masaya oturdular

Azerbaycan ve Ermenistan sınırları yeniden belirleyecek. Putin ile masaya oturdular
Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı haklı Dağlık Karabağ zaferinin ardından Rusya ile tekrar masaya oturan taraflar sınırların yeniden belirlenmesi için uzlaşmaya vardı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi.

İki ülke arasındaki tansiyonu düşürme konusunda mutabakata varıldığı iddia edildi.

Putin, görüşmeye ilişkin “Temel noktalarda anlaşma sağladık” dedi. Aradaki ulaşım hatlarının yeniden açılması ve "insani konuların" görüşülmesi gerektiği belirtildi. Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan’ın yayınladığı ortak bildiriye göre, taraflar iki ülke arasındaki sınırların yeniden belirlenmesi için ortak komisyon kurulması konusunda uzlaşma sağladı.

Putin, "Tansiyonun düşmesi ve insanların barış içinde yaşayabilmesi gerekiyor. Yakın gelecekte sınırların belirlenmesi konusunda çalışacağız" dedi ve bunun zor bir görev olduğunu da sözlerine ekledi.

Aliyev ve Paşinyan, söz konusu hususta görüşmeler yürütmek için hazır olduklarını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan geçen yıl Ermenistan’ın ardı arkası kesilmeyen taciz saldırılarının ardından işgal altındaki Karabağ’ı kurtarmak için kara harekatı başlattı ve 44 günlük ilerlemenin ardından Karabağ’ın büyük bölümü kurtarıldı.

1990’lı yıllardan bu yana Ermenistan işgalindeki Karabağ’daki ilerleme Ermenistan ordusunun darmadağın olmasının ardından Rusya’nın arabulucuğu ile ateşkesle sonuçlanmıştı.

Ancak bölgede tansiyon devam ediyor. En son geçen hafta sınırda Ermenistan ordusunun taciz ateşinde yükselen tansiyon sonrasında Azerbaycan ordusu şehit verdi.

İlgili Haberler