Karda mahsur kalanlar ne yapmalı?

Karda mahsur kalanlar ne yapmalı?
Türkiye'ye kar kabusu çöktü. On binlerce insan yollarda saatlerdir kurtarılmayı bekliyor. Peki bu süre zarfında donmamak için ne yapmalı?

Karda mahsur kalanlar ne yapmalı?

ÜÇ TİP DONUK GÖRÜLÜR

Soğuk sızısı (1. derece donma)

Soğuğa maruz kaldığınızda görülen ilk klinik yanıt soğuk sızısıdır. Kaşıntı ve sızı ilk belirtisidir. Deride beyaz, kırmızı ve sarı renkte lekeler görülmeye başlar. Soğuk hızla kesildiğinde deri soyulmuş ve hissiz bir hale gelir. Yeniden ısıtma ile hızlıca tedavi edilirse bir sonraki aşama olan donma’ya geçilmez. Bu durumda dokular zarar görmediği için hızlıca tedavi sağlanır, kalıcı hasar oluşmaz. Tedavi edildikten sonra belli bir süreye kadar deride soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet görülebilir.

Yüzeysel donuk (2. derece donma)

Birinci aşamada gerekli önlemler alınmaz, uzuvlar soğuğa maruz kalmaya devam ederse 30 dakika ila 1 saat arası süre içinde (şartların iyileşmediği düşünüldüğünde) deride donma ve sertleşme başlar. Derinin altındaki dokular henüz yumuşak ve normal bir haldedir. İkinci derece donmalarda genelde 1-2 gün içinde deride su toplama görülür. Su kabarcıkları serttir ve kararmış bir biçimdedir. Çoğu durumda 1 ay içinde tedavi sağlanır. Deri soyulur ve yerine yeni deri gelir ancak donmaya maruz kalmış bölgelerde kronik bir biçimde soğuk ve sıcağa hassasiyet başlar.

Derin donuk (3 derece donma)

İlk iki donma aşamasından kurtulma şansı bulamadığınızda, içinde bulunduğunuz şartlarda bir iyileşme olmadığında derin donuk gelişmeye başlar. Bu süre bazı durumlarda 1 saati bile bulmayabilir. Kaslar, tendonlar, kan damarları ve sinirler donar. Deri sert, balmumuna benzer bir hal alır. Mor renkte görülmeye başlayan su kabarcıkları, koyu bir renk alır ve genelde içleri pıhtılaşmış kanla doludur. İleri derecelerdeki vakalarda kangren gelişmiş ve uzuvlar kesilerek tedavi sağlanmıştır. Tedavi imkanı olmayan durumlarda kangren enfeksiyona yol açmakta, hastanın ölümüne sebebiyet vermektedir. Hasta enfeksiyon kapmayacak kadar şanslı ise donan uzuv kendiliğinden düşebilir.


Tedavi ve İlkyardım

Hasta hipotermi geçiriyorsa hipotermi tedavisine başlanmalı, eş zamanlı olarak donuk tedavisini de başlatmalısınız. Donuğa maruz kalmış bölgeyi sıcak veya soğuk maddelerle temas ettirmeyin. Sıcak veya soğuk direkt uygulanırsa kan damarları zarar görecek ve kangren kaçınılmaz olacaktır. Donmaya maruz kalan bölgeyi hemen kuru, yünlü veya pamuklu kıyafetler/örtüler örterek ısıtmaya çalışın. Donan bölgeyi hiçbir şekilde hareket ettirmeyin, ovmayın. Dokunun içindeki buz kristalleri sinir ve damarlara zarar verecektir. Uygulanacak ilk tedavi daha çok donan bölgeyi ısıtıp, buzları çözmek ile sınırlıdır. Hastanın kendi vücut ısısı ve normal bir oda sıcaklığında kendi kendine ısınması beklenir. Hastayı battaniyeye sarın ve ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan normal bir sıcaklıktaki odaya taşıyın. Dağ evi, köy, yerleşim yerlerine ulaşamadığınız durumlarda iyi izole edilmiş bir çadırda da bu işlem yapılabilir.

İlgili Haberler