Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

Kıbrıs'ta federasyonun cılkını çıkardılar

GKRY Başkanı faşist Enosisçi Anastasiadis geçtiğimiz hafta yaptığı 'Halka Sesleniş' toplantısında Rum-Yunan ikilisinin gerçek hedeflerini bilmem belki de bininci kez tekrarladı. Anastasiadis, Kıbrıs Türklerinin 'azınlık' olarak çoğunluğa hükmedemeyeceğini, alınacak kararlara etkin katılımlarının olası federal devletin fonksiyonelliğini olumsuz yönde etkileyeceğini ve 'azınlık' Türkler yüzünden devletin çalışmayacağını, sorunlar çıkacağını söyledi. Anastasiadis, Kıbrıs Türkünün adada alınacak kararlara karışmayacağını vurgulayarak Türklerin siyasi eşit olamayacağını vurgulamış oldu. Anastasiadis'e göre Kıbrıs ile ilgili alınacak kararları Rumlar verecek, Türkler ise figüran gibi bunu izleyecek ve kabul edecektir!       

Anastasiadis'in Kıbrıs Türk Halkını "azınlık" olarak nitelediği, siyasi eşitliğimizi asla kabul etmeyeceğini açıkladığı ve eşitlik temelinde federasyona karşı çıktığı konuşmasına yanıt vermek için Pazartesi akşamı bir basın toplantısı düzenleyen KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise, Rum liderin aşağılayıcı sözlerini duymazdan gelerek, federasyon görüşmelerine nokta koymak yerine, hâlâ federasyonu görüşmeye kapıyı açık bırakmıştır. CB Akıncı bu tavrıyla önümüzdeki seçimlerde içimizdeki 3-5 AKEL'cinin oyunu alacak diye Halkımızın onurunun çiğnenmesine, zamanımızı çalmaya, "ille de federasyon" diyerek bizi belirsizlikte bırakmaya kararlı olduğunu yeniden ortaya koymuştur. KKTC halkına gelecek yönünde bir vizyon ortaya koymayan Akıncı, vizyonsuz ve ufuksuz olduğunu yeniden gözler önüne serdi.   

***

Akıncı "Ben mümkün olanın peşindeyim, mümkün olmayanın peşinde koşup statükonun pekişmesine hizmet etmek istemem. AB içinde iki devletli çözüm mümkün değil" diyerek, iki devletli çözüme ve KKTC'ye olan inançsızlığını ortaya koydu, görüşmelerin başlaması için BM'den adım beklediğini açıkladı. Akıncı'nın, Crans Montana görüşmelerinin çökmesinden sonra "Bu bizim kuşağın federasyon için son denemesiydi. Bizim kuşak başarısız oldu, gelecek kuşaklara başarılar dilerim... Bundan sonra mevcut parametrelerde görüşme ve çözüm olması mümkün değil... AB çatısı altında iki devlet yeni bir çözüm seçeneği olabilir" şeklinde konuşmasına rağmen ve şimdi Anastasiadis eşitlik temelinde bir federasyona karşı olduğunu yeniden açıklamasına karşın, ortaya yeni bir vizyon koymak yerine, hâlâ federasyona ve sonuçsuz görüşmelere kapıyı açık bırakması, KKTC halkında büyük tepki ve şok yaratmıştır. Vatandaşlar, Pazartesi akşamki VİZYONSUZ açıklamalarından sonra Akıncı'nın derhal istifa etmesi gerektiğini, bunu yapmaması halinde KKTC Meclisi'nin Akıncı'yı müzakerecilik görevinden alması ve geçmişte alınan federasyon kararının iptal edilmesi gerektiğini belirttiler.                                           

 Anastasiadis'in olası bir çözümden sonra bile Türkiye ve Kıbrıs Türklerine söz hakkı tanımak istemediğini söyleyen Akıncı, politik kariyeri boyunca federal çözümü savunduğunu, oysa Rumların federasyonu "acı verici bir uzlaşma" olarak gördüğünü söyledi.              

***                                                                        

1960'da varolan VETO hakkımız ile ayrı oy çoğunluğu hakkımızdan vazgeçtiğini de itiraf eden Akıncı, Kurucu devletlerin yetkileri artacak olsa bile federal ortak organlarda bir tek Türk'ün onayını talep ettiklerini, bunun "etkin katılım" olduğunu iddia etti. Akıncı, Rum tarafının bu konuda daha açık olması gerektiğini, "Kıbrıs Türklerinin Rumların hâkim olacağı ÜNİTER bir devlette azınlık haklarıyla yetinmeyi kabul etmeyeceğini" ifade etti. "Üniter Devlet ve İki Ayrı Devlet çözümlerinin kabulünün mümkün olmadığını" da iddia eden Akıncı, hâlâ görüşmelerden söz ederek "görüşme zemini olup olmadığını BM'nin netleştirmesi gerektiğini" söyledi ve görüşmelerin başlaması için BM'den adım beklediğini ifade etti.                                                                                                                               

CB Akıncı federasyon saplantısı nedeniyle doğru karar veremeyecek sıkıntılı bir durumdadır. Federasyon saplantısı hastalık derecesindedir. Kendini tekrarlamaya ve federasyon hayali görmeye başlamıştır. Akıncı Kıbrıs Türk halkına zarar vermektedir. KKTC Meclisi, Akıncı'yı müzakerecilik görevinden almalı ve aklı başında, saplantısız, aklını federal çözümle bozmamış birini görevlendirmelidir.

Yarın 15 Kasım, Devletimiz KKTC'nin 35. kuruluş yıldönümünü büyük bir onurla kutlayacağız; KKTC'ye inanmayan Akıncı'nın devletin başında olması büyük bir şanssızlık ve garabettir.

 

Yazarın Diğer Yazıları