Ev sahibi ve kiracı herkesi ilgilendiriyor. Zorunlu hale getirildi ama ücretsiz

Ev sahibi ve kiracı herkesi ilgilendiriyor. Zorunlu hale getirildi ama ücretsiz
Kira uyuşmazlıklarında getirilen arabulucu zorunluluğunun detayları merak ediliyordu. Arabuluculuk ücretsiz mi? arabuluculuğa nasıl başvurulur? Mahkeme kararları kapsamında mı?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini yaygınlaştırılacağını açıklayarak, “Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu hale getireceğiz” dedi.

Böylelikle 2 milyon 781 bin 858 dosyadan 1 milyon 930 bin 328’inde anlaşma sağlanan arabuluculuk kira anlaşmazlıklarında da uygulanacak. İşçi-işveren, tüketici ve ticari uyuşmazlıkların kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağlayan arabuluculuk kiraların ödenmemesi ya da tespitine ilişkin uyuşmazlıklarda mülk sahipleri ile kiracılar dava açmadan önce arabulucuya başvurması gerekecek. Hükümetin bu hamlesi sonrası kirada arabuluculuğun ayrıntılarını Posta gazetesi Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ’a sordu.

ARABULUCULUĞA NASIL BAŞVURU YAPILIR?
"Kirada arabuluculuk nasıl devreye girecek, vatandaş nereye başvuracak?"
sorusuna yanıt veren Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, “Kira sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale gelecektir. Uyuşmazlık yaşayan taraflar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvurabilecekleri gibi yetkinliğine ve bilgisine güvendikleri bir arabulucuya veya arabuluculuk merkezine de başvurabilirler. “ ifadelerini kullandı.

MAHKEMEDEN DAHA HIZLI VE EKONOMİK
Kira anlaşmazlıklarında da uygulanacak arabuluculuğun 4 hafta gibi bir sürede sonuçlandığını belirten Karlıdağ, “Kira sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar için arabuluculuk yoluyla çözmek taraflar açısından Mahkemeden çok daha hızlı ve ekonomik olacaktır. Tarafların icra takipleri ile uğraşmaları ve tahliye sürecinde mağdur olmalarının önüne geçilerek anlaşma yoluyla sorunlar çözüme kavuşturulmuş olacaktır. “ şeklide konuştu.

ARABULUCULUĞA BAŞVURU ÜCRETSİZ
Arabuluculuk ücretiyle ilgili de bilgi veren hukukçu Tuğba Güzel Karlıdağ, “Dava şartı arabuluculuk işlerinde taraflar arabuluculuk görüşmelerinde anlaşamazlarsa arabulucuya bir ücret ödemezler. Bu durumda arabuluculuk ücreti devlet tarafından ödenir ve davada haksız çıkan taraftan alınır. Anlaşma durumunda ücret, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde ödenir. Ücret, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir. Arabuluculuk Ücret Tarifesi, Arabuluculuk Daire Başkanlığının resmi web sitesinde yer almaktadır.” bilgisini paylaştı.

İlgili Haberler