Washington ile Pekin arasında tehlikeli restleşme

Washington ile Pekin arasında tehlikeli restleşme
Washington ile Pekin arasında tehlikeli restleşme

ABD ile giderek artan gerginliğe Çin, modern silahlarını sergileyerek yanıt verdi. Çin’in, son teknoloji ürünü saldırı hel

ABD ile giderek artan gerginliğe Çin, modern silahlarını sergileyerek yanıt verdi. Çin’in, son teknoloji ürünü saldırı helikopterleri dikkatleri çekti.

Çin, ülkenin güneyindeki Haynan eyaletine bağlı olacağını duyurduğu Sanşa ada kentinin kurulduğunu resmen ilan etti. Tartışmalı Güney Çin Denizi’nde kurulan ada şehri için ABD ve bölge ülkeleri ise Pekin yönetimine tepki gösteriyor. Çin ulusal basınında yer alan haberlerde, ülkenin “Çin Denizi’ndeki durum ve tavrını daha açık ve sistemli bir şekilde ortaya koyduğu bir döneme girildiğinin” altı çiziliyor. Washington yönetimi ise Çin’in tek taraflı hareket ettiğini savunuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Çin Denizi’ndeki anlaşmazlığın “tek taraflı tavır ve uygulamalarla çözülmeye çalışılmasından son derece endişe duyduklarını” söyledi. Problemin diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesinden yana olduklarını belirten Nuland, diplomatik yolların dışına çıkılmasının ileride daha büyük endişeler doğurabileceğine dikkati çekti. Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Güney Çin Denizi’ndeki sorunun ekonomik veya askeri yaptırımlar yoluyla çözülmesine karşı olduklarını bildirirken, Çin Dışişleri Bakanlığı ada şehrine ilişkin olarak, “’Bu, Çin’in sahip olduğu sulardaki kendi ada toprakları üzerinde kurulmuş bir şehirdir” açıklamasını yaptı. Güney Çin Denizi’nde egemenlik konusunda Çin’in sorun yaşadığı Filipinler ve Vietnam’da da halk olayı protesto etti. ABD ile Çin arasında, Tayvan’dan Suriye’ye, Çin Denizi’nden Google’a kadar birçok konuda anlaşmazlık ve çekişme yaşanıyor. Ancak anlaşmazlık, son günlerde restleşmeye dönüştü.

Pekin’e gözdağı
ABD, Güney Kore ve Filipinler ile ortak askeri tatbikatlar yaparak, Pekin’e gözdağı vermeye çalışıyor. Çin Denizi’nde yükselen gerginliğin en önemli nedenlerinden biri olarak bölgenin petrol ve doğalgaz kaynakları gösteriliyor. Ayrıca, dünya petrol taşımacılığı ve ticaret yolları açısından son derece önemli bir bölge. Çin’in kendisine geniş bir etki alanı öngördüğü, deniz üstü ve altında hakları olan diğer ülkeleri de baskı altında tuttuğu ileri sürülebilir. Gerginliği artıran bir diğer konu ise, ABD’nin de bölgede boş durmamasıyla ilgili.