Korkutan yeni salgın uyarısı: 200 milyon insan tehlikede

Korkutan yeni salgın uyarısı: 200 milyon insan tehlikede
BM'nin çocuk ajansı Unicef ​​ve Dünya Sağlık Örgütü’nden korkutan kızamık açıklaması geldi.

Haber Global’in haberine göre; Birleşmiş Milletler (BM), kızamık vakalarının bu yıl koronavirüsün neden olduğu aksaklıklar nedeniyle dünya genelinde yaklaşık yüzde 80 arttığını açıklaması korkuttu.

BM''nin çocuk ajansı Unicef ​​ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise, 200 milyonu aşkın insanın tehlikede olduğunu aktarması dikkat çekti.

200 MİLYONU AŞKIN İNSAN TEHLİKEDE!

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, Ocak ve Şubat 2022''de kızamık vakalarındaki artış, aşı ile önlenebilir hastalıkların yayılması için artan riskin endişe verici bir işaret açıklaması yaptı. Koronavirüs pandemisinin dünya çapında Covid-19 dışı hastalıklara yönelik aşı kampanyalarını kesintiye uğrattığı ve 200 milyonu aşkın insanın tehlikede olduğu vurgulandı.

Kızamık, çoğunlukla çocuklara saldıran bir virüsün neden olduğu hastalığa deniliyor. En ciddi komplikasyonlar körlük, beyin şişmesi, ishal ve şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarını içeriyor. Pek çok ülke bu hedefin çok gerisinde kalsa da, en az yüzde 95 oranında aşılama, kızamığın yayılmasını önlemenin en iyi yolunu oluşturuyor.

YIKICI KIZAMIK SALGINI

BM ajanslarından alınan yeni verilere göre, bu yılın Ocak ve Şubat aylarında küresel olarak 17 bin 300''den fazla kızamık vakası rapor edilirken, geçen yıl bu aylarda yaklaşık 9 bin 600 kızamık vakası kaydedildi. Veriler, Nisan ayına kadar olan 12 ayda, çoğu Afrika ve Doğu Akdeniz''de olmak üzere 21 büyük ve yıkıcı kızamık salgını olduğunu gösterdi.

BM kurumları, pandeminin başlangıcında ertelenen 43 ülkede 57 aşı kampanyasının hala tamamlanmadığını ve bu durumdan çoğu çocuk olmak üzere 203 milyon insanı etkilediğini söyledi.

Covid-19 pandemisi ayrıca sağlık tesisleri üzerinde baskı oluşturmaya ve personel ve dikkati uzun süredir devam eden ölümcül hastalıklar için aşılamadan uzaklaştırmaya devam ediyor.

“AŞILARI TEKRAR RAYINA OTURTMA VE YAKALAMA KAMPANYALARI BAŞLATMA ZAMANIDIR”

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu kesintilerin bağışıklama hizmetlerindeki etkisi önümüzdeki on yıllar boyunca hissedilecek. Artık herkesin bu hayat kurtaran aşılara erişebilmesi için gerekli aşıları tekrar rayına oturtma ve yakalama kampanyaları başlatma zamanıdır" diye konuştu.

İlgili Haberler