Koronada ikinci dalga paniği ilk orada başladı: Durum çok ciddi

Koronada ikinci dalga paniği ilk orada başladı: Durum çok ciddi
Çin'de yaşanan ilk korona virüs dalgasının ardından ikinci dalga paniği ülkede baş gösterdi. Son günlerde alınan yeni vaka haberlerinin ardından yeniden tedbirler sıkılaştırıldı. 50 gündür vaka görülmeyen Pekin'de yeni vaka sayılarının 150'yi aştığı bildiriliyor.

Çin'de son günlerde Kovid-19 vakalarında ani artış görülen Pekin'deki duruma değinen Ghebreyesus, "Geçen hafta Çin, 50 gün tek vakanın görülmediği Pekin şehrinde yeni bir vaka dizisi rapor etti. An itibarıyla 100'den fazla yeni vaka teyit edildi." diye konuştu.

Ghebreyesus, salgının kaynağı ve kapsamının araştırıldığını kaydetti.

Afrika, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu'da Kovid-19 vakalarının arttığına dikkati çeken Ghebreyesus, salgını kontrol altına almış ülkelerin dahi ikinci bir dalga için "uyanık olması" gerektiğinin altını çizdi.

Pekin'de ortaya çıkan yeni vakaların genetik diziliminin Çin hükümeti tarafından yayımlanması çağrısında bulunan DSÖ Acil Durum Program Direktörü Mike Ryan ise böylelikle bu vakaların Avrupa'dan Pekin'e sıçramış olabileceğine dair iddiaların doğruluğunun ortaya çıkacağına işaret etti.

ALARM SEVİYESİ YÜKSELTİLDİ

Gelen son dakika haberine göre, corona virüs salgınının patlak verdiği Çin'de durum kötüye gidiyor. Çin’in başkenti Pekin’de bir toptan gıda pazarından kaynaklı Covid-19 vakalarının sayısı artarken, kentteki tedbirler yeniden sıkılaştırıldı.

Yeni verilerle birlikte, Pekin’deki Xinfadi toptan gıda pazarından kaynaklı korona virüs vakalarının sayısı 137’ye çıktı. Dört eyalette de söz konusu pazar kaynaklı vakalar görüldü.

Kısmi bir kapatılma yaşanan başkentteki alarm seviyesi 2’den 3’e yükseltildi.

Orta ve yüksek riskli olarak nitelenen yerleşim sakinleri ile Xinfadi pazarı çalışanlarının Pekin’i terk etmeleri yasaklanırken, diğer vatandaşlardan da mecbur kalmadıkça kentten ayrılmamaları istendi.