'Köşeye sıkıştırma stratejisi izleyecekler'

'Köşeye sıkıştırma stratejisi izleyecekler'
Türkiye'nin dış politikada sorunlar yaşadığını belirten Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Bir taraftan Kıbrıs, bir taraftan Yunanistan, onlarla işbirliği yaparak Türkiye'yi köşeye sıkıştırma stratejisi izleyecekler" ifadelerini kullandı.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türkiye, kendisine sınır ülkeler başta olmak üzere dış politikada önemli sorunlar yaşıyor.

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye'den taviz koparmak için yeniden Kıbrıs meselesinin gündeme getirilmesinin an meselesi olduğunu ifade ederken, aynı zamanda AB'nin ve ABD'nin dışlayıcı tavrıyla önümüzdeki günlerde karşılaşabileceğini söyledi.

Türkiye'nin özellikle dış politikadaki sorunları ve kendisine yapılan haksızlıkları aşmak için içerideki kısır çekişmeleri bir kenara bırakmasını gerektiğine vurgu yapan Öymen, Türkiye'nin tüm hafızasıyla kendisine yönelik saldırı ve tavizlere karşı bütünlük içinde karşı durması gerektiğini belirtti.

ABD kaynaklarının da açıkça yazdığını ve ABD'nin PYD'ye desteğinden vazgeçmeyeceğini dile getiren Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin geniş bir otonomi sahibi olması yönündeki beklentisinden vazgeçeceğe benzemiyor. ABD'nin strateji, düşünce kuruluşlarının raporlarında bu çok açık gözüküyor. Bu nedenle aynen Irak'ta yaptıkları gibi Suriye'ye de bir anayasa dayatılması söz konusu. Bu anayasada Türkiye sınırındaki bölgeler ve biraz daha derinliği PYD'nin çok geniş otonomiye sahip olduğu bir alan haline getirecek. Türkiye için en tehlikeli olan bu. Türkiye'nin sınırdaşı artık Suriye devleti değil, bir terör örgütü olacak. PYD'nin bir türlü terör örgütü olduğunu ifade edemiyor ABD. Ancak kendi büyükelçilerinin bu konuda birçok yazıları var PKK ile PYD'nin birlikte çalıştığı yönünde. Burada tıkanıyor iş."

ABD'nin Türkiye'yi razı etmeye çalıştığına dikkat çeken Öymen, "Türkiye bunu kabul etmediği sürece Türkiye'ye baskı yöntemlerini tartışıyorlar. ABD'nin düşünce kuruluşlarının raporlarından okuduğumuza göre ABD'nin şu anda Yunanistan, Güney Kıbrıs-İsrail arasındaki üçlü işbirliğine açık destek vermesi öngörülüyor" diye konuştu.

"Bir taraftan Kıbrıs, bir taraftan Yunanistan, onlarla işbirliği yaparak Türkiye'yi köşeye sıkıştırma stratejisi izleyecekler öyle anlaşılıyor" diyen Öymen, öyle devam etti: "Diğer yandan da bazı PKK'lılara ödül koyarak Türkiye'ye havuç gösteriyor. Böyle çelişkili politikaları var ABD'nin. Bunların hepsi Türkiye'nin güvenliğini yakından etkileyecek. Eş zamanlı olarak da AB'nin Türkiye'nin AB üyeliğini askıya alma girişimi var. Resmen bu konuda karar tasarısı hazırladılar. Bu tasarı geçerse görünen bir gelecekte Türkiye ile AB ilişkilerinin kopması demek. Bir kere koparsa, bir kez daha bu süreci başlatmak zor."

Öymen, "AB'nin ne kadar katı politikalar izleyeceği son Brexit olayında da ortaya çıktı. Bütün bunları Türkiye'nin düşünüp, değerlendirmesi gerekiyor" dedi.