2 bölgemizi yağmur, dolu ve fırtına vuracak

2 bölgemizi yağmur, dolu ve fırtına vuracak
Marmara’nın güney ve batısı ile Kuzey Ege’de sıcak hava dalgası yerini yağışa bırakıyor. 2 bölgemizde şimşek, yağmur veya dolu eşliğinde görülen oraj uyarısı yapıldı. Toplam 12 ilde sel, su baskını, yıldırım, dolu, fırtına ve hortumlara karşı dikkat olunmasını istendi. 

Kümülüs bulutlarının rotası belli oldu. 12 il uyarıldı

Marmara ve Ege Bölgeleri için oraj uyarısı yapıldı. Şiddetli yağışların 12 şehirde etkili olacağı belirtildi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü''nden yapılan son değerlendirmelere göre bugün Marmara’nın güney ve batısı ile Kuzey Ege’de görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların; Edirne, Tekirdağ, Yalova, Bilecik, İzmir, Manisa ve Kütahya’da kuvvetli (21-50 kg/m2), Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Edirne’nin güneyi ile Tekirdağ’ın batısında yer yer çok kuvvetli (51-75 kg/m2) olması bekleniyor. 

Kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Yağışlardan İstanbul''un da etkileneceği belirtildi.

ORAJ NE DEMEK?

Oraj genellikle, sert rüzgarlar, sağanak yağmur, dolu, şimşek ve yıldırımlardan oluşan hava cephesidir. Hızlı gelişir ve kısa süreli etki gösterir. En fazla iki saat etkisi görülür. Kısa süreli fırtına olrak bilinir ama etkisi çok şiddetli olabilir.

Oraj, kümülüs bulutlarının, kümülümbüs (cumulonimbus) bulutlarına dönüşmesi ile oluşur. Genelde alçak basınç merkezlerinde yani yukarı yönlü hava hareketi ile oluşurlar.

İlgili Haberler