İlk güneş enerjisi fabrikamız Tuzla’ya

İlk güneş enerjisi fabrikamız Tuzla’ya
İlk güneş enerjisi fabrikamız Tuzla’ya

Çinli China Sunergy ve Seul Enerji ortaklığı ile İstanbul - Tuzla’da yapılan, 300 MW kapasiteye sahip, Türkiye’nin i

Çinli China Sunergy ve Seul Enerji ortaklığı ile İstanbul - Tuzla’da yapılan, 300 MW kapasiteye sahip, Türkiye’nin ilk güneş enerjisi hücresi üretim fabrikası; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılımıyla açıldı. Fabrikadan; Çin’e ve AB üyesi ülkelere yıllık 200 milyon dolarlık güneş enerjisi ekipmanı ihraç edilmesi planlanıyor. Açılışta konuşan Bakan Yıldız “Gerek ihracatta, gerekse üretimde kullanılacak bu tür panellerin hücre kısımlarının da Türkiye’de üretilmiş olması son derece önemli” dedi.

 


Engel yok

 


Güneş enerjisi ile ilgili yatırımların Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre dünyada yüzde 7.5’lere çıkartılmaya çalışıldığını kaydeden Yıldız, ilk anda, 600 megawatt’lık lisansa tabi, lisansa tabi olmayanlarla beraber 3 bin megawatt’lık bir güneş enerjisi öngördüklerini söyledi. Bakan, şöyle konuştu: “Herhangi bir sınıra takılmaksızın eğer buradaki organize sanayi kendi ihtiyaçlarını karşılamak için, tükettiğini üretmek için isterse 10 megawattlık güneş santralini burada kurabilir. Buna mani bir şey yok ve bunun için de lisans almasına gerek yok.”
CSUN Enerji Yatırım AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Egemen Seymen, hizmete açılan tesisin Türkiye’nin ilk güneş enerjisi fabrikası olduğunu söyledi. Seymen, Çin ve Türk yatırımcılarının ortaklığı neticesinde hayata geçtiğini dile getirdi.Burada amaçlarının Avrupa ülkelerine ihracat olduğunu kaydeden Seymen, firmanın yaklaşık yüzde 90-95 ihracat hedefi olduğunu ifade etti.
Avrupa’daki bazı Çin malı ürünlere gelen vergilendirmeden dolayı, burasının ciddî bir talebi olduğunu vurgulayan Seymen, “Tesisin yatırım bedeli 50 milyon dolar civarında. Yıllık ihracat hedefimiz ilk sene biraz düşük, ama, bu hızda olursa yılda 200 milyon dolara yakın bir ihracat hedefi planlıyoruz”  dedi.