Irak'a resmen el koydular

Irak'a resmen el koydular
Irak'a resmen el koydular

ABD, Irak’ı resmen 52. eyaleti haline getirdi! ABD, ülkedeki güçlerinin adını “Amerikan Güçleri-Irak” şeklinde

SADDAM’ı devirip 2003’te işgali başlatan ABD, Irak’ı resmen 52. eyaleti haline getirdi! ABD, ülkedeki güçlerinin adını “Amerikan Güçleri-Irak” şeklinde değiştirdi.

AD değiştirme töreninde konuşan Org. Odierno, “Irak ordusu kendini yeniden kuruyor. Bu yıllar sürebilir” dedi. Odierno ‘çuval’ olayının da baş aktörüydü.


Irak resmen ABD’nin 52’nci eyaleti oldu!..
Washington yönetimi, 2003 yılında işgal ettiği Irak’ı kendisine bağlı bir eyalet haline getirdi. Öldürücü darbeyi önceki gün vuran ABD, ülkedeki güçlerinin adını “Amerikan Güçleri-Irak” şeklinde değiştirdi
Ad değiştirme töreni Bağdat Havaalanı yanındaki Victorya Askeri Üssü’nde bulunan El Fav Sarayı’nda yapıldı. Törende üst düzey komutanlar da katıldı.
Saddam Hüseyin iktidarını çeşitli oyun ve yalanlarla devirerek Irak’ı 2003 yılanda işgal eden Amerika Birleşik Devletleri, 7 yılda Orta Doğu’nun kalbindeki ülkeyi kendisine bağlı bir eyalet haline getirdi. Irak’ı işgal eder etmez ülkenin kimlik ve dinsel yapısıyla oynayan Amerika, ülkede inanılmaz tezgahlar kurdu. Önce farklı mezhep ve etnik yapıdaki grupları birbirine karşı destekleyen işgal güçleri, çok kısa bir zamanda ülkeyi üçe böldü.

Tüm dünyaya ilan etti
Ülkenin kuzeyde kukla bir Kürt devletinin temellerini atan işgal güçleri, Orta Doğu coğrafyasına öldürücü darbeyi önceki gün vurdu. Washington yönetimi, Irak’taki silahlı güçlerinin adını “Amerikan Güçleri-Irak” şeklinde değiştirdi. Amerika, böylece Irak’ın sahibi ve Orta Doğu’dan hiç bir zaman gitmeyeceklerini tüm dünyaya ilan etti. Bağdat Havaalanı yanındaki Victorya Askeri Üssü’nde bulunan El Fav Sarayı’nda düzenlenen ad değiştme törenine işgal ordusunun en üst düzey komutanları hazır bulundu.

Ordu inşa ediliyor
Törene ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus, Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno, Irak Savunma Bakanı Abdulkadir El Ubeydi, Amerikalı ve Iraklı yetkililer katıldı. Törende konuşan Petraeus, “Irak hükümetine her tür yardımı yapmaya hazırız” dedi. İran-Irak arasında yaşanan petrol kuyusu gerginliğiyle ilgili bir soru cevaplayan Petreaus, Bağdat’ın bir karış toprak kaybetmesine karşı olduklarını dile getirdi. Irak’taki işgal güçlerinin komutanı Odierno da, “Irak ordusu kendini inşa ediyor. Bu, yıllar sürebilir. Biz yardım etmeye hazırız” diye konuştu.  Irak’ta son aylarda yüzlerce kişinin öldüğü saldırıların arkasında kimin olduğunu belirlemenin çok zor olduğunu ifade eden Odierno, bu saldırıların çok karmaşık olduğunu, Baasçıların ya da El Kaide’nin tek başına bu çapta büyük saldırılar düzenleyemeyeceklerini, üzerlerinde büyük baskılar bulunan Baasçılarla El Kaide’nin saldırıları düzenlemek için işbirliği yapmış olabileceğini söyledi.

‘Ulusumuza hizmet’
General Ray Odierno “Geçen ayki çatışmalarda hiçbir askerin öldürülmediğini biliyoruz, ancak Amerikan ulusuna hizmet ederken hayatlarını kaybeden askerlerimizi unutmadık” dedi. Odierno, Süleymaniye kentinde Türk askerinin başına çuval geçirme emrini vermişti. Irak’ta 2009’da 150, 2008’de 314, 2007’de 904 Amerikan askeri öldürüldü. Fransız haber ajansı AFP’nin derlediği verilere göre, Irak’ta işgalin başladığı 2003 yılından bu yana 4 bin 371 Amerikan askeri öldürüldü.

‘Para ver silah alacağım’
Irak’ın kuzeyindeki peşmerge yönetimi işgal kuvvetlerinin desteğiyle devletleşme yolunda adım adım ilerliyor.  Peşmerge Güçleri Sözcüsü Cebbar Yaver, bölgesel yönetimin yakında tank ve helikopter alacağını açıkladı. Cebbar Yaver, ’Bölgesel Kürt Yönetimi’ ile Irak Savunma Bakanlığı arasında bölgesel yönetimin her iki ayda bir bağımsız olarak silah satın alabilmesi konusunda anlaşma yapıldığını açıkladı.

Bütçeye ihtiyaç var
Peşmerge yönetiminin silah satın alabilmesi için bütçeye ihtiyaç duyduğunu dile getiren Yaver, “Kürtler, silah satın alabilmek için Irak Savunma Bakanlığı’nın bütçe temin etmesini beklemektedir” dedi. Cebar Yaver ayrıca yerel yönetimin Amerikan ordusunun 2011 yılında Irak’tan çekilmesinden sonra iç bölgelerle sınır bölgelerini korumak için silah ve teçhizat bakımından kendi kendine yeter hale gelmeyi planladığını söyledi.