Virüsü tespit edecek eğitimli köpekler Etik Kurulu’ndan izin bekliyor

Virüsü tespit edecek eğitimli köpekler Etik Kurulu’ndan izin bekliyor
Korana virüs kapmış insanları teste gerek kalmadan koklayarak tespit edecek görev köpekleri sahaya inmek için Etik Kulu’ndan onay bekliyor. Dünyanın birçok yerinde virüsü tespit etmek için kullanılan köpekler, Etik Kurulu’nun onayı ardından Türkiye’de de virüs tespiti için sahaya inecek.

Virüsü tespit edecek eğitimli köpekler Etik Kurulu’ndan izin bekliyor

Sümeyra Kırca - Özel Haber- YENİÇAĞ
Dünyanın birçok yerinde, virüs tespiti için eğitimli köpeklerden faydalanılıyor. Türkiye’de de virüs tespiti için köpeklere eğitim vermek amacıyla konunun uzmanı profesörler ve köpek eğitmenleri İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu’na başvurdu. Etik Kurulu’nun onay vermesi halinde en fazla 6 ay içinde görev köpeklerinin sahaya inebileceğini anlatan Askeri ve Polis Köpekleri Eğitmeni Göktan Eker, köpeklerin virüsü tespit edip hastalığın daha hızlı yayılmasının önüne geçeceklerini kaydetti. 
Virüs henüz gırtlaktayken, ciğerlere inmeden virüsü tespit etmek için görev köpeklerini eğitebileceklerini belirten K9 Euro Asya Özel Güvenlik Baş Eğitim
eni Göktan Eker, “Meslektaşlarımız ilk önce izole edilmiş virüslerle çalıştılar ama bunda yeterli ilerleme sağlayamadılar. Virüs vücuda girdikten sonra vücutta yarattığı kimyasal değişimi aynı kanserli hücre tespit köpekleri gibi tespit edebileceklerini fark etti ve buna göre çalışmalar başlattı” dedi. 
Virüsün vücuda girdikten sonra vücutta kimyasal değişimler yarattığını ve bunu da köpeklerin fark ettiğini vurgulayan Göktan Eker, “Biz virüslü insanlardan alınan nefes ve ter örneklerini köpeklere öğretiyoruz ve daha sonra virüs olmayan insanlara tepki vermemesini öğretiyoruz. Akabinde de günlük hayatta virüslü ve virüs almamış insanları bulmamasını hedefliyoruz”
dedi.
25 yıldır görev köpeklerini eğiten Uzman Göktan Eker, medikal dedektör köpeklerin eğitimi için şu bilgiyi verdi: “Medikal dedektör köpekleri için, pandeminin başlamasıyla beraber çok sayıda toplantı yaptık. Hangi mizaçta köpeklerin bu konuya yatkın olduğunu araştırdık ve 4 tane eğitim köpeğimizin korona virüs tespiti için alt yapısını hazırladık. Etik kurulundan onay gelmesi durumunda virüslerle birlikte köpekleri eğitmeye başlayacağız. Bizi burada en çok düşündüren şey, bu virüsün köpeklere zarar verip vermeyeceği idi. Veteriner fakültesinden hocalarımızla irtibat kurduk, literatürü taradık, Kovid 19’un hayvanları hasta ettiği ile ilgili bir bilgi yok. Tek korku şu olabilir, hayvanlardan bize geçebilir bununla ilgili maksimum tedbirlerimizi alacağız. Bana soruyorlar bu eğitim sırasında virüsten korkmuyor musunuz diye ben bunca zaman bomba ve mayın aradım. Mayın ve bombadan korkmayıp virüsten korkmak olmaz. Sonuçta burada milletimiz için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.”
BİRÇOK ÜLKE BU KÖPEKLERİ KULLANIYOR
Medikal dedektör köpeklerin salgında insanlığa büyük hizmet edeceğini kaydeden İYİ Parti Çevre ve Doğa Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Arzu Önşen, “Medikal dedektörler, İngiltere, Amerika, Almanya, Fransa ve Güney Amerika’da aktif kullanılıyor. Amerika’da spor müsabakalarında içeri girerken kullanılıyor. İngiltere kreşlerde kullanıyor. Kalabalık olan her yerde kullanılabilir. Biz de hastalık olma ihtimali olan her yerde kullanılabilir” dedi. 
Bundan sonra salgınların hep olabileceğini salgın olmasa bile birçok hastalığın tespitinde medikal dedektör köpeklerin kullanılabileceğine dikkat çeken Arzu Önşen şöyle konuştu: “Eğitimli köpekler patlayıcı maddeyi hemen yakaladığında nasıl binlerce insanın hayatını kurtarıyorsa aynı şekilde köpekler virüsü tespit ettiğinde de yüzlerce insanın hayatını kurtarıyor. Şunu da hep ifade ediyoruz; Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz var olan bir şeyi bilimsel olarak ortaya koyuyoruz. Bundan sonra salgınlar hep olabilir, salgın olmasa da kanser için kullanılabilir. Sağlık sektöründe hiç kullanılmıyor maalesef!”
KÖPEKLER YÜZDE 95 VİRÜSÜ TESPİT EDİYOR
Pandemi sürecinde insanların test yaptırmak için uzun kuyruklar oluşturduğunu, dönüşte toplu taşıma kullanan insanların hastalığı daha çok yaydığını vurgulayan İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Karaman ise şu ifadeleri kullandı: “Medikal dedektör köpeklerin yüzde 95 oranında virüslü hastaları tespit ettiğini gördük. Yurtdışında bu köpeklerden yardım alındığını biliyoruz. Kanser, diyabet gibi hastalıklarda kullanıldığını gördük. Bu köpeklerin bir çok alanda bize yardımcı olduğu gibi Korona ile savaşımızda da yardımcı olacağını düşünüyoruz. Umarım Etik Kurulu’ndan bir an evvel bu olumlu bir sonuç çıkar ve kısa bir süre içinde sahada virüsle mücadelemizde bu eğitimli köpeklerle omuz omuza savaşabiliriz.”