"Mehmetçik, El Cezire'nin bağlantısını keserse..."

"Mehmetçik, El Cezire'nin bağlantısını keserse..."
Türkiye'nin Suriye'ye yönelik operasyonlarını değerlendiren Emekli Tümgerenal Ahmet Yavuz, "Mehmetçik, El Cezire'nin Ayn-el Arap'la bağlatısını keserse ABD Menbiç'ten çekilir" ifadelerini kullandı.

Fatih ERBOZ/ANKARA

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik askeri operasyonunda siyasi ve askeri hedeflerin de tam olarak belirlenmesi gerektiği askeri uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Türkiye'nin gerçekleştireceği operasyonun siyasi hedefinin Suriye'nin kuzeyinde bir PYD otonomi bölgesini engellemek olduğunu belirtti. Askeri hedef olarak El Cezire ve Ayn-el Arap bölgesinin arasına girmek olabileceğini ifade eden Yavuz, böyle bir durumda ABD'nin Menbiç'ten çekilme ihtimalinin ortaya çıkacağını dile getirdi. 

Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyonda siyasi hedefin belli olduğunu söyleyen Yavuz, "Teröristler çok geniş bir alana yayılmış durumda. Bu açıdan her yere ulaşmak mümkün görünmüyor. Ancak askeri hedef olarak şöyle bir kısıtlama yapılabilir, El Cezire kantonu dedikleri yer ile Ayn-el Arap arasına bir bıçak, kama koyabilirler. Tecrit koyarlar. Daha önce Fırat'ın bulunduğu bölgeden kesilmişti. Bunun oluşturacağı yeni durum nedeniyle belki Menbiç tamamıyla boşaltılmış olur. Böyle bir konuda ABD rıza gösterebilir" diye konuştu. 

SURİYE İLE OLURSA ELBETTE İYİ OLUR

Başından beri Suriye ile yakınlaşmak gerektiğinin altını çizen Yavuz, operasyon noktasında da bunun düşünülebileceğini kaydetti. Yavuz şunları anlattı: 

"Aşağıdan Rakka ya da Deyrez-Zor bölgesinden Suriye ordusu operasyon yaparsa o zaman daha farklı ve etkili bir sonuç alınabilir. Bunu eskiden beri ifade ediyoruz. Maalesef yetkililer bu noktayı dikkate almıyor. Bunu diplomasi dışında bir noktaya getirdiler. Ulusal çıkarlarımız neyi gerektiriyorsa bunu yapacaksanız. Bunun dışında bir konu ulusal meseleler başka verilerle düşünülmez. Sonuçta Türkiye'nin çıkarları Suriye ile işbirliği yapmaktan geçiyor. Neticede o topraklar Türkiye'ye bir tehdit oluşturuyor ama Suriye'nin toprakları. Suriye rejimi önce o toprakları temizlemeli, daha sonra bizim ona bu konuda yardımcı olmamız gerekiyor."  

SİYASİ HEDEF PYD DEVLETİNİN ORTAYA ÇIKMAMASI

Suriye'nin kuzeyinde siyasi hedefin yeni bir devletin ortaya çıkmaması olduğuna işaret eden Yavuz, Türkiye bunu sağlayabilirse başarı sağlanabileceğini bildirdi. Yavuz, "Bu aynı zamanda siyasi bir konu. Askeri harekâtlar buna katkı sağlar. Rusya bu operasyona sıcak bakar. ABD ile Rusya arasındaki çelişki yani birinin işine yarayan durum, diğerinin işine yaramaz. Türkiye'nin gerçekleştireceği operasyon ABD'yi karşısına alan harekât olduğuna göre bu Rusya'nın çıkarına olur. Ancak Rusya başka, 'Türkiye buralara girerse nasıl çıkartırız' diye de düşünür. Ruslar her zaman bunu düşünür" dedi.  

Ahmet Yavuz, Rusya ile Türkiye'nin şu anda büyük çıkar ortaklığı olduğunu aktararak sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu tür şeyleri dönemsel olarak görmemeyi gerektirir. Rusya'nın amacı Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak. Suriye'de PYD'nin işgal ettiği alanlar petrol olan alanlar, bir ölçüde de suyun olduğu alanlar. Bu alanlar olmadan Suriye yaşayamaz, ayakta kalamaz. Suriye'nin bu bölgelere ihtiyacı var. Toprak bütünlüğü sağlanmış bir Suriye'ye Rusya'nın daha çok ihtiyacı var. Petrolü olan, kendi kendine yeten bir Suriye Rusya için önemli. Rusya orayı sübvanse etmek istemez doğal olarak. Suriye ile ilgili olan konu tam şekillenmeden siyasi çözümü konuşmak doğru olmaz."