Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye çağrı: “Sığınmacıları sınırdan çekin”

Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye çağrı: “Sığınmacıları sınırdan çekin”
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye’nin Yunanistan sınırındaki sığınmacıları çekmesi gerektiğini belirterek, AB'nin yeni göç anlaşmasını nisan ayından sonra açıklayacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Yunanistan sınırındaki sığınmacılarla ilgili açıklama yaptı. Türkiye’ye sığınmacıları çekme çağrısı yapan Leyen, Türkiye ile Yunanistan’a yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bugün yapacağı görüşme öncesinde Türkiye’nin göçmen ve mültecileri Yunanistan sınırından çekmesi gerektiğini söyledi.

Von der Leyen düzenlediği basın toplantısında “Soruna çözüm bulunması için Yunanistan sınırındaki baskının azaltılması gerekiyor” dedi. Von der Leyen ayrıca mültecilere iltica hakkının sağlanması gerektiğini, Türkiye ile Yunanistan’a yardım eli uzatılmasını ve Yunan adalarında mahsur kalan çocuklar dahil herkesin Avrupa anakarasına taşınmasına gerek duyulduğunu söyledi.

AVRUPA ÜLKELERİ REFAKATSİZ SIĞINMACI ÇOCUKLARI ALACAK

Yunanistan'daki sığınmacı kamplarında durumun çok ciddi olduğunun altını çizen Von der Leyen, özellikle refakatsiz sığınmacı çocuklar hakkında büyük endişe duyduğunu belirtti.

Bu çocuklara gerekli bakımın sağlanmasının aciliyet taşıdığına işaret eden Von der Leyen, üye ülkelerden bu konuda yardım talep ettiğini vurguladı.

Fransa, Portekiz, Lüksemburg, Finlandiya ve Almanya'nın ülkelerine refakatsiz sığınmacı çocuk almayı kabul ettiğini duyuran Von der Leyen, daha fazla yardımın da gerekli olduğunu söyledi.

Von der Leyen, Suriye'deki sığınmacılar için 60 milyon avro yardım yapılacağını anımsatarak, "AB, 2015'e göre çok daha hazırlıklı ancak daha da iyi olmalıyız." dedi. Von der Leyen, AB'nin yeni göç anlaşmasını nisan ayından sonra açıklayacağını duyurdu.