Merkez Bankası'nda fırtına öncesi sessizliği

Merkez Bankası'nda fırtına öncesi sessizliği

Son 1 yıldır neredeyse her Para Politikası Kurulu toplantısı öncesi aynı cümleyi kullandık: Tarihî bir toplantı!

Her toplantının sonucu ekonomide sert dalgalanmalara neden oldu.

Geldik bir toplantıya daha! Yılın son PPK toplantısı 16 Aralık Perşembe günü faiz ile ilgili kararını verecek.

Bu tüm tarihî toplantılardan daha çok tarihî. Çünkü bu aynı zamanda Türk lirasının da kader toplantısı olacak. Türk lirasının kaderi aynı zamanda 80 milyon Türk insanının da kaderidir.

Çünkü Türk lirasındaki değer kaybı bu ülkenin daha da fakirleşmesine neden oluyor.

Gözler bu kurulun vereceği kararda. Ancak son değişikliklere rağmen kurulda işlerin pek de iyi gitmediği ve huzursuzluğun olduğu konuşuluyor.

PPK''nın Kasım toplantısında başlayan bu huzursuzluğun Aralık toplantısında ciddi anlamda ortaya çıkması bekleniyor.

Kasım toplantısı sonuçları yaklaşık 10 dakika geç açıklanmıştı. İddialara göre, 18 Kasım toplantısında 200 baz puan faiz indirilmesi tartışıldı. Bazı üyeler buna şiddetle karşı çıktı ve bu nedenle kararın açıklanması gecikti. Sonuç olarak bazı muhalif üyelerin etkisi ile faiz indirimi 100 baz puanda sınırlı kaldı.

Geldik Aralık toplantısına. Bu toplantıda her ne kadar siyasi irade düşüş istiyorsa da kurul üyelerinin hiç de aynı düşüncede olmadığı konuşuluyor. Çünkü bütün dünya artan enflasyon karşısında faiz silahını çekerken, Türkiye''nin tam tersi faiz indirmesi izah edilir bir mantığa dayanmıyor.

Kurul üyelerinin faiz indirimine sıcak bakmamasının iki nedeni var.

Birincisi, dediğim gibi böyle konjonktürde faiz indirimine gitmek, o ülkenin parasının ipini çekmektir. Aklı başında bir ekonomist bu ortamda bunu savunamaz. İstediğin kadar partizan bir bakış açın olsun yine de dediğim gibi ekonominin mantığına aykırı bir durum.

İkincisi ise AKP sonrası bunun faturasının önüne gelmesinden korkmaları.

İzah edilebilir olmayan bir kararın altına imza atmak, yarın iktidar değişikliğinde ciddi tartışma konusu olacaktır.

İşte kurul üyelerinin çekincesi bu noktalardan kaynaklanıyor.

Peki Merkez Bankası Başkanı tek başına yeterli mi bu kararı vermekte?

Bu soruya kısmen evet diyebiliriz. Ancak kurul üyelerinin karşı çıktığı bir karara imza atmak çok da kolay bir olay değil. Çünkü bu kurul üyeleri ortaya çıkacak olan karara mutlaka muhalif şehri koyacaklardır.

Bu gerginlik ortamında PPK Perşembe günü toplanıyor.

Merkez Bankası''nın önünde iki yol var. Ya bu ay pas geçecek ve bir ay daha rahat bir nefes alacak ya da Türk lirasını yakan ateşi biraz daha artıracak.

Kurul üyeleri, başkan hariç 5 kişi. Yeni bir faiz indirimi için en az üç olumlu oya ihtiyaç var. Bu kez Başkan Kavcıoğlu''nun işi hiç ama hiç kolay olmayacak!

Yazarın Diğer Yazıları