Soba zehirlenmesine kamusal denetim

Soba zehirlenmesine kamusal denetim
Soba zehirlenmesine kamusal denetim

TMMOB Makina Mühendisleri Odası: 'Doğalgaz, soba, şofben, baca zehirlenmelerine

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası, doğalgaz, soba, şofben, baca zehirlenmelerine karşı kamusal denetimin devreye sokularak titizlikle uygulanması gerektiğini kaydetti.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, soba, şofben, kombi ve bu cihazların bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda çözüm önerilerinde ve uyarılarda bulunuldu. Doğalgaz, soba, şofben, baca zehirlenmelerine karşı kamusal denetimin
devreye sokularak titizlikle uygulanması gerektiği belirtilen açıklamada, doğalgazın kent içi dağıtımının, 4646 sayılı Doğalgaz Kanunu'na göre yerel gaz dağıtım şirketleri aracılığıyla yapıldığı hatırlatıldı.

 

Doğalgazın, kullanım mahallerine sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaştırılması ve emniyet tedbirlerinin alınıp alınmadığının denetimininde söz konusu kuruluşların görevlendirildiği kaydedilerek, gaz dağıtım şirketlerinin periyodik kontrol ve denetim yapması, bu durumunun ulusal düzeyde yasal bir statüye kavuşturulması gerektiği ifade edildi.

 

Bacalı cihaz (şofben, kombi, soba) kullanımında da, standartlara uygun baca kullanımı ve bu bacaların her sezon en az bir kez temizlenmesinin zorunlu olması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, mevcut düzenlemelerde bu konuda da bir boşluk bulunduğu, baca temizliğinin kullanıcının sorumluluğuna terk edildiği savunuldu.

 

Karbon monoksit gazının ortamda belirli bir seviyeye ulaşması durumunda veya herhangi bir gaz kaçağı durumunda alarm veren sensörlerin bulunduğu anımsatılarak, bu aygıtların kullanımının yaygınlaştırılması ve zorunlu hale getirilmesinin, zehirlenmelerin önüne geçmede yardımcı olacağı vurgulandı.