Facebook Reels ile para kazanmak mümkün mü? Reels küresel oluyor!

Facebook Reels ile para kazanmak mümkün mü? Reels küresel oluyor!
Meta, daha fazla reklam ve düzenleme özelliğiyle Reels'i Facebook için duyurdu. Facebook Reels nasıl kullanılır?

Reels’in uzunluğunu bir dakikaya çıkardı

ShiftDelete - Meta (veya eski adıyla Facebook), video uygulaması TikTok ile rekabeti kızıştıracak bir hamle attı. İlk olarak Instagram’da yayınlanan Reels özelliği, şimdi de Facebook’a geliyor. Geçtiğimiz dönemde Türkiye’deki Facebook kullanıcıları arasında test edilen Reels artık 150’den fazla ülkede kullanılabilecek.

Sosyal medya devinin açıklamasına göre Facebook Reels, içerik oluşturucularının yayınladıkları videolardan para kazanmalarına olanak tanıyan yeni özelliklere sahip. Reels’in Facebook için sunulan bu genişlemesi, genç kullanıcılar arasında popüler olan TikTok ve Snapchat gibi uygulamalarla rekabet eden Meta’nın günlük kullanıcı sayısını artırmaya yardımcı olabilir.

Facebook Reels ile para kazanmak

İlk olarak Eylül ayında ABD’de piyasaya sürülen Facebook Reels, kullanıcıların 30 saniyelik videolar kaydetmesine olanak tanıyordu ancak şirket, küresel genişlemeyle birlikte Reels’in uzunluğunu bir dakikaya çıkardı. 2020’den beri Reels, Facebook’un ana şirketi Meta’ya ait fotoğraf ve video hizmeti Instagram’da da mevcut.

Meta, Reels’in en hızlı büyüyen içerik formatı olduğunu ve videonun, insanların Facebook ve Instagram’da harcadıkları zamanın yarısını oluşturduğunu ifade etti. Haber Akışı ve Hikayeler kadar maddi gelir sağlamayan Reels, bu bölümlerle karşılaştırıldığında çok daha az reklam içeriyor.

Facebook, daha fazla reklam türünü test ettiğini ve Reels videolarının kaç kez görüntülendiğine bağlı olarak içerik oluşturucularına 35.000 dolara kadar ödeme yapacağını söyledi. Ayrıca kullanıcıların, video sahiplerine “Star” (Yıldız) adı verilen özellik aracılığıyla bahşiş verme yeteneğini de kullanıma aldı. Şirket, içerik oluşturucularına her yıldız için 1 sent ödeyecek. Bu özelliğin Türkiye’de olup olmayacağı henüz belirsiz.

Facebook, Reels’i hareketlendirecek başka özelliklere de sahip. Sosyal medya platformu, kullanıcıların Reels videolarını kurgulamalarına izin verecek, böylece TikTok’un Duet özelliğine benzer şekilde başka bir kullanıcının videosunun yanında bir video kaydetmek mümkün olacak.

Facebook kullanıcıları, sosyal ağın video merkezi Watch’tan Reels’i izleyebilecek. Şirket, içerik oluşturucuların Reels videolarını Facebook ve Instagram’da çapraz paylaşmasını sağlamak için araştırmalara devam ettiğini de açıkladı.

2021’in son üç ayında, Facebook’un günlük aktif kullanıcısı 1,93 milyardan 1,92 milyara düştü ve son gerileme, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerden geldi. Facebook ayrıca ilk kez günlük kullanıcı sayısında düşüş yaşadı. Tüm bu gelişmeler sonucunda Meta, platformlarına daha fazla kullanıcı getirmek istiyor.