Metroloji uzmanı Kerem Ökten’den çok kritik Cumartesi uyarısı ‘Mezosiklon tam boğazdan dalabilir, Kırmızı uyarı verilse yeridir’

Metroloji uzmanı Kerem Ökten’den çok kritik Cumartesi uyarısı ‘Mezosiklon tam boğazdan dalabilir, Kırmızı uyarı verilse yeridir’
“Bulutları okuyan adam” ve “Meteoroloji Kahini” olarak bilinen Kerem Ökten yeni ve kritik uyarısını Cumartesi günü için yaptı.

35 yılın en güçlü kar yağışının geldiğini hatırlatan Ökten “Yeni nesil ilkleri yaşayacak” demişti.

Bu açıklamasının ardından sosyal medya hesabından yeni bir paylaşım yapan Kerem Ökten Cumartesi günün çok kritik olduğunu ve “Kırmızı uyarı” verilmesi gerektiğini açıkladı.

Kerem Ökten paylaşımında “Cumartesi günü için Kırmızı uyarı verilse yeridir. 24 Ocak benzeri bir mezosiklon bu sefer tam boğazdan dalabilir. Bu aralar planlarınızı sadece meteorolojiye göre yapın.” ifadelerini kullandı.

PEKİ MEZOSİKLON NEDİR?

Süper hücreli fırtınaların içinde rüzgârın hızı ve yönü yüksekliğe bağlı olarak değişir. Bunun sonucunda kuvvetli bir şekilde dönen, yukarı yönlü bir sıcak hava akımı oluşur. Bu yapılara mezosiklon adı verilir.

Mezosiklon hortumların, iki ayrı yönden gelen rüzgarın birbiri ile kesişmesi; yani yükseğe doğru yönlerinin değişmesi. Bu şartlar altında dönerek yükselen bir rüzgâra (mezosiklon’a) sahip olan bir “Süper-hücre” oluşur. Bu Süper-hücre saatlerce sürebilir ve dev dolu taneleri, bardaktan boşanırcasına yağmur ve yukarıdan gelip yere çarpan 200 km/sa hızında “düşen-rüzgâr”lar yaratabilir. Böyle bir süper-hücrenin bir hortum oluşturması olasılığı yüzde 10- yüzde 20 civarındadır.

İlgili Haberler