Microsoft’tan Rusya’ya yaptırım kararı

Microsoft’tan Rusya’ya yaptırım kararı
Microsoft'un Rusya yaptırımı medyayı kapsıyor. Microsoft'un açıklamasına göre, Rus devletine bağlı RT ve Sputnik'in önü kesilecek.

Tüm ipler kopuyor

ShiftDelete''de yer alan habere göre, Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya ilk olarak ekonomik, hemen arkasından teknolojik yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Rus devlet medyasının erişimini sınırlamak için harekete geçen YouTube, Facebook ve Apple’dan sonra bir diğer adım ise Microsoft’tan geldi. İşte Microsoft’un Rusya yaptırımı.

Microsoft tarafından yapılan son açıklamaya göre, Rus devletine ait medya kuruluşu RT’nin mobil uygulamalarını Windows App Store’dan kaldırılacak ve ayrıca Rus devleti destekli medyadaki reklamlar yasaklanacak.

Microsoft’un Rusya yaptırımı: RT ve Sputnik engellendi

Küresel teknoloji firmaları Moskova’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt verirken, Avrupa Birliği ise Rusya tarafından kontrol edilen RT ve Sputnik’i platformlarından kaldırma kararı almıştı. Microsoft ise MSN dahil olmak üzere haber platformlarından devlet destekli RT ve Sputnik içeriğini görüntülemeyi engelleyeceğini duyurdu. Yazılım devi ayrıca RT’nin haber uygulamasını Windows uygulama mağazasında askıya alacağını söyledi.

Microsoft, kendi platformlarındaki kullanıcıların, devlet destekli herhangi bir RT ve Sputnik içeriğini görüntülemeyeceğini, Bing’deki arama sonuçlarında askıya alınacağını ve bu sitelere kendi ağından herhangi bir reklam yerleştirmeyeceğini dile getirdi. Bu kararın sadece Ukrayna’da mı yoksa global olarak uygulanıp uygulanmayacağı ise belirsiz.

Microsoft tarafından yasakla ilgili gelen bilgilendirme şu şekilde:

“(Biz) dezenformasyonun yayılmasını önlemek, bağımsız ve güvenilir içeriği teşvik etmek için algılama ve kesinti mekanizmalarımızı güçlendiriyoruz. Bu algoritmaları güçlendirmek için de sürekli değişikliklerde bulunacağız.”

Facebook’un sahibi Meta Platforms ve Google’ın çatı şirketi Alphabet dahil olmak üzere birçok teknoloji şirketi, Rusya hükümeti kontrolündeki medya kuruluşlarına kısıtlamalarda bulundu.

Google, Rusya’nın devlete ait medya kuruluşu RT ve RT’ye ait olan web sitelerinde, uygulamalarında ve YouTube videolarında reklam almasını yasakladıktan sonra, Ukrayna kullanıcılarına RT’nin mobil uygulamasını kapattı. Facebook ise Rus devlet medyasının, platformlarında reklam paylaşmasını veya para kazanmasını engellediğini açıkladı.