Binlerce doktor neden yurtdışı sorusuna cevap verdi

Binlerce doktor neden yurtdışı sorusuna cevap verdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gitsinler” açıklamalarının ardından Milliyetçi Hekimler Derneği, doktorlara neden yurtdışına gitmek istediklerini sordu.

Erdem AVŞAR / Özel Haber

Milliyetçi Hekimler Derneği, hekimlerin ve 23 ildeki 29 farklı tıp fakültesinden öğrencilerin geniş katılımı ile iki ayrı anket çalışması düzenlendi.

Yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre hekimlerin %87''si ülkemizde hekim olarak çalışmaktan memnun değiller.

Özellikle de meslekte ilk 10 yılını doldurmamış, aile sağlığı merkezi, eğitim araştırma hastanesi ve devlet hastanelerinde çalışan başta asistan hekimler olmak üzere pratisyen ve uzman hekimlerde bu oran % 94’lere ulaşıyor.

Hekimliğin ülkemizde iyi bir geleceğinin olup olmadığını sorguladığımızda tıp fakültesi öğrencilerinin %81’inin, mevcut hekimlerin ise %91’inin düşüncesi olumsuz ve umutsuz.

Bu karamsar tablo içerisinde doğal olarak geleceğe dair umudunu yitirmiş sağlık profesyonelleri alternatif gelecek planlarını kurgulamakta.

ÜLKEYİ BEKLEYEN KABUSU AÇIKLADILAR

Öte yandan yurtdışına çıkışların devam etmesi durumunda sağlık sektöründe kalifiye eleman sıkıntısının baş göstereceği uyarısı yapılıyor.

Konuyu bir "Milli Güvenlik Sorunu" olarak değerlendiren Milliyetçi Hekimler Derneği’nden ankete ilişkin yapılan açıklama ise şu şekilde:

"Sağlık sistemimiz, bu yurt dışına çıkışlar devam ederse kalifiye insan kaynağı bulmakta zorluk çeker.
Bu sorun eğitim kalitesi düşürülerek tıp fakültesi sayılarının artırılması ile çözülemez.
Milliyetçi Hekimler Derneği olarak, 2. Karabağ savaşına gönüllü katkı sunmak için Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda insani yardım amacıyla gittiğimiz Azerbaycan’da bu durumu yerinde gözlemleyerek tespit ettik.
Eğer bu savaş esnasında başta ülkemizdekiler olmak üzere dünyanın her tarafındaki yetişmiş kalifiye Azerbaycan Türkü hekimler koşarak ülkelerine yetişmemiş olsalardı, cephe gerisindeki sağlık savaşını ve krizini yönetmekte büyük zorluk yaşayacaklardı.
Çünkü birçok sağlık tesisi olmasına rağmen kendi sağlık çalışanı kaynakları bunun için yeterli sayıda ve yetkinlikte değildi.
Bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin yetişmiş, kalifiye, devletine sadakatle bağlı kurmaylarının başka ordularda hizmet vermesi ne kadar dikkat çekici ve büyük bir kayıp ise; aynı şekilde yetişmiş, emek ve kaynak sarf edilmiş hekimlerinin yurtdışına gidip başka ülkeler için hizmet üretmesi de o kadar büyük bir kayıptır.
Bu durum Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sağlık sistemi açısından Milli Güvenlik Sorunu olarak ele alınmalıdır."

İşte o anketin sonuçları:

 

İlgili Haberler