Çalışan anneler bu haklarını bilmiyor! SGK’dan çalışan annelere ödeme müjdesi geldi…

Çalışan anneler bu haklarını bilmiyor! SGK’dan çalışan annelere ödeme müjdesi geldi…
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, doğum yapan annelere destek vermeye devam ediyor. En önemli destekler arasında doğum yapan annelere bir defaya mahsus olarak verilen süt parası yer alıyor. Emzirme parası olarak da bilinen yardım, yeni bebekleri olan ailelere yardımcı olmayı hedefliyor.

Yeni doğum yapan anneler ya da doğuma hazırlanan anne adaylarının en çok araştırdığı konulardan biri süt parası yardımı. Bu nedenle "Süt parası nedir?" veya "Süt parası nasıl alınır?" soruları karşımıza çıkıyor. Sizler için konuyla ilgili detayları ayrıntılarıyla araştırdık.

SÜT PARASI VE SÜT PARASI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Süt parası her yeni doğumdan sonra bir kereye mahsus olmak üzere devlet tarafından verilen yardım şeklinde tanımlanabilir. Emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için bazı şartlar aranıyor. Peki, bu şartlar neler? Şartlar sağlanıyorsa nereye başvuru yapılmalı? İşte detaylar:

- İlk olarak T.C. vatandaşı olma şartı aranıyor.

- Bu kapsamda SSK (4A) ve BAĞ-KUR (4B) sigorta kollarına sahip olan doğum yapmış anneler ile babalar süt parasından yararlanabiliyor. 4C yani Emekli Sandığı''na bağlı olarak çalışan kişiler bu yardımdan faydalanamıyor.

- Emzirme parası SSK''lı olarak hizmet veren annelere ya da bu kapsamda çalışan babaların çalışmayan eşlerine veriliyor. Anne ve baba ikisi de SSK''lı olarak çalışıyor ise süt parası yalnızca anneye çıkıyor.

- Bu yardım 2015 tarihinden sonra gerçekleşen doğumlar için geçerli oluyor.

- Emzirme ödeneği 5 yaşını tamamlamamış çocuklar için düzenleniyor.

- Doğum esnasında çocuğun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi gerekiyor. Ölü olarak gerçekleşen doğumlar kapsam dışında kalıyor.

EMZİRME ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Süt parası yardımı için herhangi bir kuruma başvuru yapmanız gerekmiyor. Çünkü doğum yaptığınız hastane, emzirme ödeneği için giriş işlemini sistem tarafından gerçekleştiriyor. Süt parası ödemeleri yalnızca doğum yapan annelere yapılıyor. Yani babanın emzirme ödeneği parasını çekmesine izin verilmiyor. Süt parası miktarı ise 2022 yılında çocuk başına 316 TL olarak belirlenmiş durumda.

SÜT PARASI YARDIMI NEREYE YATIRILIR?

Annenin Ziraat Bankası''nda hesabı var ise süt parası direkt bu hesaba yatırılıyor. Eğer Ziraat Bankası''nda hesabı yoksa ikamet adresine en yakın olan PTT şubesine yatırılır. Ayrıca emzirme ödeneği takibi e-devlet üzerinden de yapılabiliyor.

 

 

İlgili Haberler