Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Silivri'de Corona...

Kumpas Davaları ile tanınan Silivri Cezaevleri Yerleşkesi başlı başına ayrı bir kenttir. Okulu, camisi, spor salonları, lojmanları ile cezaevi duvarları dışında da hayatın sürdüğü bir çok ilçeden büyük bir alandır. Yanılmıyorsam 6 bin civarında jandarma görevlidir. 10 bin den fazla cezaevi görevlisi var. Son infaz yasası ile tahliye edilenlerin sayısı resmen açıklanmadığı için elimizde tutuklu ve hükümlülerin net rakamı yok. Tahminler 15 binden fazlasının bulunduğu yönünde. Fabrika açmak yerine cezaevi inşaa etmekle övünen zihniyet için ciddi sektör haline geldi.

Anayasaya göre, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin can güvenliği, sağlığı da devletin garantisi altında. Sevgili kardeşlerim Barışlar ve Murat Ağırel'in de bulunduğu Silivri Cezaevinde çok sayıda masum tutuklu bulunuyor. Corona yüzünden aile görüşleri yasaklandı. Avukatlar önlemler alınarak kapalı görüş dediğimiz camın arkasından müvekkilleri ile telefon ahizesi ile görüşebiliyor. Elbette sınırlandırılmış vakitlerde... Hukuk savaşçısı avukatların işi gerçekten çok zor. İstanbul'dan yola çıkıp 100 km. git. Sonra geri dön. Cezaevine giriş-çıkışlardaki yoğun kontrolleri de ekleyin bir gün sürüyor. Sadece hukuki değil aynı zamanda psikolojik destek sağlayan avukatlar da tutuklular ve personel kadar risk altında.

Silivri Cezaevinde corona salgını olduğuna dair haberlerimize nihayet ses geldi. Adalet Bakanlığı, 44 pozitif vakanın bulunduğunu hastaların sağlık durumunun iyi olduğuna dair resmi bir açıklama yaparak ailelerine bilgi verildiğini belirtti. Umarım doğrudur.

Silivri yerleşkesinde cezaevleri farklı bloklardan oluşur. Örneğin 8 noluda C6 ve C5 koğuşlarında pozitif çıkanlar var. C6'da 30 kişinin pozitif olup aynı koğuşta tutulduğu iddiaları ciddi. 7 nolu da b10 ve C7'de pozitif vakalar var. E-nabız sistemi ile kontrol yapılıyormuş. 8 nolu cezaevinin C6 koğuşundaki 30 pozitif yine aynı şekilde aynı koğuşta tutulurken, negatif çıkanlar başka koğuşlara alınıyor. C5 ve C6 koğuşları mimlenmiş durumda. Ancak diğer koğuştakilere henüz test yapılmış değil.

İşin vahim tarafı avukatların Anayasa Mahkemesine 23 Mart tarihinde "Tutuksuz yargılansınlar" talebi, 11 Mayıs günü "Beden bütünlüğüne zarar yok" denilerek reddedildi.

7 nolu C7 koğuşunda ilk pozitif çıkan vaka Harbiyeli gence ait.

C6 da 2 test yapılmış dün. 35 kişi pozitif çıkarken 5 kişi negatif çıktı. Negatifler C1 koğuşuna alınırken pozitif çıkanlar C6 da kalmaya devam ediyor.

Hükümet yetkilileri her fırsat da "Corona ile mücadele de dünya lideriyiz" deyip duruyor. Ama cezaevlerinde başlayan salgın giderek yayılıyor. Umarım "Bilim kurulu" cezaevi şartlarındaki durum ile ilgili araştırma yaparak önlemleri sıklaştırır. Aksi halde ki aklımıza bile getirmek istemiyoruz. Sonuç vahim olacaktır. 45 günde hastahane inşa etmekle övünen hükümet, binlerce insanın yaşadığı Silivri Cezaevinde bu virüse karşı neler yaptığını da açıklamalıdır.

Barışlar ve Murat Ağırel 9 nolu cezaevindeler. Şimdilik 9 nolu da vakaya rastlanmadı. Ancak virüsten hapishane duvarları ve tel örgü ile korunamayacağı gerçeği ile karşı karşıyayız. Bilim kurulu ve Adalet Bakanlığından bu konuda en kısa zamanda bilimsel bir açıklama bekliyoruz.

Barışları, Murat'ı ve Hülya'yı yürekten selamlıyorum...

 

dfs-004-001-011-001-001-001-002.jpg

Yazarın Diğer Yazıları