Bulgaristan’dan iki ülkeye de uyarı

Bulgaristan’dan  iki ülkeye de uyarı
Bulgaristan’da taşan 3 barajın suları Tunca ve Meriç’teki su seviyesini artırdı. Kırmızı alarm ilan eden Bulgaristan barajlardaki suların 2 nehir aracılığıyla ulaşacağı Yunanistan ve Türkiye’yi uyardı

Yunanistan ve Bulgaristan’daki yağışların ardından günlerdir nehir taşkınlarıyla boğuşan Edirne’de hayat normale dönmeye yaklaşmışken, Bulgaristan’dan gelen ’kırmızı alarm’hem yetkilileri hem de vatandaşları tedirgin etti. Bulgaristan’da aşırı yağışların ardından sel baskınlarının yaşandığı bölgelerde durum normale dönerken nehir ve barajlardaki su seviyesinin kritik düzeye ulaştığı bildirildi.  Çevre ve Sular Bakanlığı, Meriç ve Tunca nehirleri için kırmızı alarm ilan etti. Bakanlık, ülkenin güneyinde bulunan ve taşan 9 barajdan 3’ü olan Kırcaali, Studen Kladenets ve İvaylovgrad’ın sularının Yunanistan üzerinden Meriç ve Tunca nehirleriyle Türkiye’ye ulaştığını belirtti. Nehirlerdeki su seviyesinin rekor düzeye ulaşması nedeniyle Yunanistan ve Türkiye’nin uyarıldığını açıkladı. Bu arada Bulgar medyası, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Edirne’deki taşkınlarla ilgili bölgedeki vatandaşların sabrının tükendiğini ve zararlar konusunda dava açabilecekleri yönündeki sözlerine geniş yer ayırdı. Bakan Eroğlu “Özellikle onlar birtakım barajlar yaptı ama barajların işletilmesinde, taşkın hacmini bırakmıyorlar maalesef. Bunu defalarca kendilerine söyledik, ikaz ettik. Ama oradaki vatandaşların da sabrı tükendi. Gerekirse Bulgaristan’a bu konuda dava açacaklarını ifade ettiler ben Edirne’deyken. Belki bunun yapılması faydalı olur diye düşünüyorum” demişti.

Tedbirimizi aldık
Meriç ve Tunca nehirlerinin debisinin düşmeye devam ettiğini belirten Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “Bulgaristan’ın baraj kapaklarını açacağı” yönünde haberler olduğunun sorulması üzerine “Baraj kapakları zaten açık” cevabını verdi. Şahin, Bulgaristan’da yağış olması halinde riskin değerlendirilebileceğini ifade ederek, “Bizim için şu an bir tehlike yok. Risk yağmur yağarsa dendi, yağmur da yağmadığına göre bir tehlike yok. Panik yapacak bir durum yok. Biz tedbiri elden bırakmıyoruz” ifadelerini kullandı. Vali Şahin, Karaağaç Mahallesi’ne yapılacak baypas kanalının taşkın riskini büyük ölçüde bertaraf edeceğini de sözlerine ekledi.