Arınç’ın 'ev hapsi' fikrine tepki yağıyor

Arınç’ın 'ev hapsi' fikrine tepki yağıyor
Arınç’ın 'ev hapsi' fikrine tepki yağıyor

CHP’nin desteğini alan AKP’nin aralanan ajandasından çıkan “Öcalan’a ev hapsi” açıklaması sert tep

Tavizin sonu caninin affına kadar gidecek
CHP’nin desteğini alan AKP’nin aralanan ajandasından çıkan “Öcalan’a ev hapsi” açıklaması sert tepkileri de beraberinde getirdi. MHP’li Reşat Doğru, açılımın bebek katilinin affına kadar gidebilecek süreci  başlattığını söylerken, CHP’den ve emekli askerlerden de konuya sert tepkiler geldi.

Tavizin sonu caninin affına kadar gider
MHP’li Reşat Doğru, hükümetin yeni açılım paketiyle bebek katilinin affına kadar gidebilecek sürecin başladığını söyledi.

CHP’nin yeniden gündeme getirdiği “Kürt açılımı” hükümet için gizli ajandasında yazanları uygulama fırsatı doğurdu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açılım kapsamında bölücübaşı Abdullah Öcalan için ev hapsi düşünülebileceğini açıklarken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Reşat Doğru, böyle bir düşüncenin terörle mücadeleyi sekteye uğratabileceği uyarısında bulundu. Doğru, “Terörle, tehditle bir yerlere ulaşılacağı manasına gelir, yolun sonu olur. Terör örgütüne verilecek her türlü taviz milletimizin yüreğini yaralar” dedi. Siyasilerin  konu ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Affa kadar gider
Reşat Doğru (MHP Genel Başkan Yardımcısı):
  Hükümet son zamanlarda yeni bir açılım paketiyle kamuoyunun önüne çıkmak istiyor. Bu açılım paketinde de durumun iyileştirilmesi başta olmak üzere bir takım düzenlemeler yapmak noktasında. Bu açılımın içerisinde Öcalan’ın affına kadar gidebilecek bir süreç başlatılmış diye düşünüyorum. Bu çok yanlış olur. PKK, süratli bir şekilde siyasallaşma sürecine doğru gidiyor. Böyle bir ortamda yeniden açılım politikalarını devam ettirmek, terör örgütü ve elebaşına çeşitli imkanlar sağlayıp tavizler vermek hem insanlarımızın yüreklerini parçalar hem de terörle mücadeleyi sekteye uğratır.

Normal cezaevine çıkarılmalı
Öcalan’a yapılması gereken İmralı’dan çıkartılıp normal cezaevine konulması ve burada mahkumiyetine devam etmesidir. Ayrıcalıklı bir durum ortaya konulmamalı. Ev hapsinin bir adım ötesi serbest bırakılmasıdır. Terör örgütünün söylemlerinin gerçekleşmekte olduğunu görüyoruz. Bu uzantıları BDP ile yapıyorlar. AKP de kendisine rol biçilmiş şeklinde bunun yapılmasına prim veriyor. Terör örgütüne verilecek her türlü taviz milletimizin yüreğini yaralar. İç bünyemizde büyük zararlar ortaya çıkartır. Binlerce şehit verdik, binlerce gazimiz var. Bunlar vatanın birlik ve beraberliği için organlarını kaybedip kara toprağa girdiler. Anaların yürekli yandı. Bunların hepsi göz ardı ediliyor, PKK ve katil Öcalan her şeyin üzerinde değerlendiriliyor.

PKK ile pazarlık yapılıyor
Erdal Sipahi (Emekli Tümgeneral):
Açıklamayı, PKK ile olan yakınlaşmanın somut bir belirtisi olarak görüyorum. Abdullah Öcalan’ı serbest bırakmak PKK’nın pazarlık konularından biri. PKK’nın pazarlığına boyun eğilmiş olunur. Terörle mücadeleyi olumsuz etkiler. Öcalan’ın cezasının böyle yumuşak bir ceza şekline dönüştürülmesi terörle mücadeleyi yürütenlerde tedirginlik yaratır, üzüntü yaratır, şüphe yaratır. Zaten Habur’da taviz verilmişti. O kadar çok taviz verildi ki terörle mücadelede. Bu da onların devamı olarak nitelendirilebilir.

İnal Batu (Emekli Büyükelçi): Yanlış insan yanlış açıklama yapmış. Böyle paldır küldür herkes aklına estiği gibi konuşursa yanlış mesajlar verilir. Şimdi bu AKP’nin resmi görüşü mü? Partinin görüşüyse belirtilir. Oslo’da, İmralı’da bunun çok ötesinde ev hapsi değil tamamen serbestlik ya da siyasete atılma, yurt dışına gitme belki de daha ileri sözler verildi mi bilemiyoruz.
Haber Merkezi


Kişilere göre özel uygulama yapılamaz
Gökhan Günaydın (CHP Genel Başkan Yardımcısı):
Türkiye’de belirli bir anayasa var, belirli bir Türk Ceza Kanunu var. Bunun kişilere özel uygulaması kesinlikle olamaz. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, teröristbaşı için ’şöyle yapılabilir, böyle yapılabilir’demesi ’ben mevzuatı kişiye göre değiştiririm’demesi anlamına gelir. Bu söylemler sorumlu bir devlet adamına yakışmaz. Yasanın nasıl uygulanacağını Arınç gösteremez. Arınç siyasetçi, mevzuatı somut duruma uygulayan yargıdır. Şu anda ABD-Talabani görüşmesi sürüyor. Biz içeride oturup konuşamıyoruz ama dışarıda ABD-Talabani-Barzani görüşmeleri sürüyor. Kim kime ne söz veriyor, ne anlaşmaları yapıyorlar bunu bilmek inisiyatifimizin dışında.