Montrö'de de Atatürk haklı çıktı. Çavuşoğlu Montrö'ye sığındı. Neyi kötüledilerse başlarına geldi

Montrö'de de Atatürk haklı çıktı. Çavuşoğlu Montrö'ye sığındı. Neyi kötüledilerse başlarına geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna Savaşı ve Montrö Sözleşmesi gerekçe gösterilerek Karadeniz’de yapılacak NATO askeri tatbikatlarının iptal edildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019'da Montrö için "Ne kazandırdı? Ne kaybettirdi? Acaba bunu hiç düşündünüz mü?" demişti.

Türkiye mart ayında Rusya – Ukrayna Savaşı sebebiyle, NATO üyelerine ve Batılı ülkelere, savaş gemilerini Karadeniz’e sokmamaları uyarısında bulundu. Batılı devletler, bu uyarıyı dikkate aldı ve Boğazlar üzerinden geçiş yaparak Karadeniz’e savaş gemisi sokmayı denemedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu defa da NATO’nun Karadeniz’de yapacağı tatbikatların Türkiye tarafından iptal edildiğini açıkladı: “Montrö sözleşmesine uygun olarak, NATO’nun Karadeniz’deki tatbikatlarını ya iptal ettik, ya da ileri bir tarihe erteledik.”

NATO en son özel kuvvetler ve helikopterler ile, Karadeniz’e kıyısı olan NATO ülkelerinde “Truva Atı Ayak İzi 2022” tatbikatını icra etti Ancak tatbikatta savaş gemileri kullanılmadı.

MONTRÖ VE YAPTIRIM VURGUSU

Mevlüt Çavuşoğlu, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin, Türkiye’ye savaş durumlarında Boğazlar’daki gemi trafiğini kontrol etme hakkı verdiğinin altını çizdi. Çavuşoğlu, hava ve kara trafiğinin ise devam ettiğini açıkladı.

Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’ya yaptırım uygulanmayacağını bir kez daha vurguladı: “Biz yaptırımlara ortak olmayacağız. Türkiye’nin arabulucu rolü var. Bu çok önemli bir konum. Bizim bunu bozmaya niyetimiz yok.”

Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler kararı olmaksızın Rusya’ya hiçbir şekilde yaptırım uygulanmayacağını belirtti: “Önüne gelen istediğine yaptırım uyguluyor. Bu bizi bağlamaz. Bizim kendi politikamız var.”

ERDOĞAN MONTRÖ''YÜ TARTIŞMAYA AÇMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Aralık 2019''da Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kapanış Töreni''nde yaptığı konuşmada, Montrö Boğazlar Sözleşmesi hakkında şunları söyledi: "Ya bir boğazımız var İstanbul Boğazı... Siz Independenta olayını unutuyor musunuz? Orada o tanker yanarken 7 ay, 8 ay yanarken hiç sordunuz mu ya acaba neden böyle oldu? Ve zaman zaman yalılara bindiren kuru yük gemileri, tankerler bunları görmüyor musunuz? Ve hepsinden öte Montrö Antlaşması Türkiye''ye ne kazandırmıştır, ne kaybettirmiştir? Acaba bunu hiç düşündünüz mü? İnanın bunların böyle bir derdi yok. Fakat şimdi Kanal İstanbul''la, işte biz bunu onlara anlatacağız, göstereceğiz ve bunu görecekler"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin iptal edilebileceği ihtimalini şu sözlerle gündeme getirmişti: “Sözleşmeleri feshetme yetkisi Cumhurbaşkanı’nda. Buna, Montrö de dahil.”

İlgili Haberler