Ölümsüzlük için büyük adım

Ölümsüzlük için büyük adım
ABD’deki Yale Üniversitesi'nden araştırmacılar, ölü domuzlardaki hücreleri canlandırmayı başardı. Bu son teknolojinin geliştirilmesi halinde organ nakli bekleyen birçok insanın yararlanmasının mümkün olabileceği açıklandı.

ABD’deki Yale Üniversitesi''nden araştırmacılar, ölü domuzlardaki hücreleri canlandırmayı başardı. Geliştirilen yeni sistem ölü hayvanın vücudunda bazı organları canlı tutabildi. Organ nakillerinde kullanılabilmesi için erken olduğuna dikkat çeken araştırmanın ortak yazarı Stephen Latham, sistemin daha fazla geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

CNN International’ın haberine göre; Yale Üniversitesi''ndeki araştırmacılar, hayvanların ölümünden tam bir saat sonra domuzlarda kan dolaşımını ve diğer hücresel işlevleri eski haline getirebildiklerini ve hücrelerin bilim adamlarının varsaydığı kadar hızlı ölmediğini açıkladı.

Araştırmacılar, yeni sistemde kalp durmasından sonra hücreleri ve bazı organları koruyarak oksijenin ölü bir domuzun vücudunda yeniden dolaşmasını sağlayan OrganEx adlı geliştirdikleri bir sistem kullandılar.

Araştırmada çalışmayı yöneten Dr. Nenad Sestan, "Bu hücreler, çalışmamaları gerektiğinden saatler sonra çalışıyorlar," dedi.

Bir haber brifingine verdiği demeçte, "Bunun bize söylediği şey, hücrelerin ölümünün durdurulabileceğini ve birçok hayati organda işlevlerinin yeniden sağlanabileceğini. Ölümden bir saat sonra bile" dedi.

OrganEx sistemi, ölü domuzların kan damarları boyunca kanla karıştırılmış perfüzat adı verilen bir sıvı pompalıyor. Perfüzat, hemoglobin proteininin sentetik bir formunu ve hücreleri korumaya ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan diğer birkaç bileşik ve molekülü içerir. OrganEx ile yapılan tedaviden 6 saat sonra ekip, kalp, karaciğer ve böbrek dahil olmak üzere domuzların vücudunun birçok bölgesinde belirli temel hücresel işlevlerin aktif olduğunu gördü.

Araştırmanın ortak yazarı Stephen Latham "Teknolojinin, bir donörden alındıktan sonra organları koruma yeteneğimiz için büyük bir umut vaat ettiğini düşünüyorum" dedi.

Sözlerinin devamında "Ölen bir donörden organı alabilir ve onu perfüzyon teknolojisine bağlayabilir ve belki de daha sonra ihtiyacı olan bir alıcıya ulaştırmak için uzun bir süre boyunca uzun mesafelere taşıyabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, organların nakil için kullanılabilir olup olmadığını anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirttiler. Latham söyle ifade etti:

"Bu çalışmanın, bu domuzun herhangi bir organının başka bir hayvana nakledilmeye hazır olduğunu gösterdiğini söyleyemeyiz, hepsinin çalıştığını bilmiyoruz, baktığımız şey şudur: hücresel ve metabolik seviyeler." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler