Omurga eğriliği 'Skolyoz'

Omurga eğriliği 'Skolyoz'
İki aylıkken skolyoz (omurilik eğriliği) teşhisi konan ve şimdiye kadar iki kez ameliyat geçiren Hasret Demirkan(8), sonunda sağlığına kavuştu.Şimdi daha önce saklanamayıp arkadaşlarına yakalandığı saklambaç oyununun ve bisiklete binmenin hayalini kuruyor

İki aylıkken skolyoz (omurilik eğriliği) teşhisi konan ve şimdiye kadar iki kez ameliyat geçiren Hasret Demirkan (8), sonunda sağlığına kavuştu. Şimdi daha önce saklanamayıp arkadaşlarına yakalandığı saklambaç oyununun ve bisiklete binmenin hayalini kuruyor.  

Aydın'ın Germencik ilçesi Ortaklar Mahallesi'nde yaşayan Demirkan ailesinin üç çocuğundan en büyüğü olan ve omurilik eğriliği bulunan küçük Hasret (8)'in ameliyatı için evlerini satılığa çıkaran aile, hayallerine kavuştu. İki aylıkken skolyoz (omurga eğriliği) teşhisi konan ve şimdiye kadar iki kez ameliyat geçiren Hasret'in tamamen sağlığına kavuşması için üçüncü kez ameliyat olması gerekince, ailenin yardımına Medicana International Ankara Hastanesi Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alparslan Şenköylü yetişti.

Başarılı bir ameliyat geçiren Hasret, günden güne sağlığına kavuşmayı bekliyor. Anne Suzan Demirkan, diğer iki çocuğunun sağlıklı olduğunu ancak iki aylıktan bu yana Hasret'in sağlık sorunları nedeniyle çok zor günler geçirdiklerini söyledi ve devam etti:

“İnşallah Hasret de sağlıklı olacak bundan sonra. İkinci ameliyatta sol tarafının sinir damarı kopmuş, sol ayağını hissetmiyor ve çürümeler başladı son bir yıldır. İnşallah bir daha da ameliyat gerekmeyecek, sağlığına kavuşacak. Ameliyattan önce koşamıyordu. Arkadaşlarına uyum sağlayamıyordu. Arkadaşları ile saklambaç oynarken onu hemen buluyorlardı koşamadığı için. Bir anne için en büyük mutluluğu yaşıyoruz. Allah hocamız ve hastaneden binlerce kez razı olsun.”

Kız çocuklarında sık görülüyor Hasret'in ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Şenköylü ise skolyozun çok büyük bir problem olduğuna değinerek, “Toplumda nadir görülüyormuş gibi bir algı var ama doğru değil; biz hekimler olarak oldukça sık karşılaşıyoruz. Omurgadaki yana doğru eğrilikler şeklinde olan bu hastalığın en sık görülen tipi nedeni
belli olmayan ve daha çok ergenlik dönemine doğru kız çocuklarında görülen türü. Ancak Hasret'te daha farklı bir durum var, doğuştan ortaya çıkan bir şey. Aslında tedavi seçeneği olarak doğuştan skolyozlarda çok farklı şeyler yapabiliyoruz, dışarıdan uzatılabilen mıknatıslı çubuk uygulamaları gibi. Ama Hasret'te eğrilik tam sırt bölgesinin üst kısmında yer alıyordu ve biz sağlığına kavuşabilmesi için omurgasını kırmak durumunda kaldık. Bu bizim yaptığımız en büyük ameliyatlardır.

Çok mutluyuz ki ameliyatı çok iyi geçti ve günden güne sağlığına kavuşacak” diye konuştu. Skolyozun ileride daha büyük problemlere yol açabildiğine de değinen Prof. Dr. Şenköylü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Skolyoz dediğimiz problem özellikle sırt bölgesini içeriyorsa ki akciğer ve kalbin bulunduğu kesimdir, burada akciğerlerin bulunduğu göğüs kafesinin hacmini daraltıyor ve bu ilerleyici olursa tabii ki ileride akciğer hastalıklarına, kalple ilgili ya da başka iç organlarla ilgili problemlere yol açıyor. Bu da tabii ki çocuğun yaşamının kısalması ile sonuçlanıyor."