Türkiye üzerinden petrol satışına onay

Türkiye üzerinden petrol satışına onay
Türkiye üzerinden petrol satışına onay

Bağdat ve Erbil, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sevkedilen petrol konusunda anlaştı. Ancak güvenlik

Bağdat ve Erbil, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sevkedilen petrol konusunda anlaştı. Ancak güvenlik
sorununun nasıl aşılacağı sorusuna hâlâ tatminkar bir yanıt bulunmuş değil

 

Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi (IKYB) Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat’ta Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile Türkiye üzerinden başlatılan petrol ihracatını ele aldı. Görüşme sonrası tarafların tüm konularda anlaştıkları açıklandı. İki taraftan bakanlar, uzman ve danışmanların da katıldığı toplantıda Türkiye üzerinden yapılan petrol ihracatının yanısıra, Bölgesel Kürt Yönetimi’yle merkez hükümet arasındaki ilişkiler de görüşüldü. Taraflar arasında teröre karşı güvenlik koordinasyonunun artırılması meselesinin de ele alındığı ifade edilen açıklamada, ikilinin, 2014 yılı bütçesi oylamasından önce, ortaklaşa oluşturulan teknik ve uzman komitelerin yönetimler arasındaki ihtilaflı konularda çözüm arayışları için bir araya gelmesi üzerine anlaştığı aktarıldı. Görüşmede, IKBY’nin kontrolündeki topraklardan çıkarılan petrolün Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştırılması ve bu konuda bölge yönetiminin karşılaştığı zorlukların ele alındığı kaydedildi.

 


Güvenlik sorun

Hergün kanlı terör saldırılarının yapıldığı ve onlarca insanın can verdiği Irak’ta güvenlik henüz çözülemeyen önemli bir sorun. Türkiye’ye akıtılacak petrolün terör saldırılarıyla kesintiye uğramaması için alınacak önlemler ve güvenlik sorununun nasıl aşılacağı sorusuna henüz kimse tatminkar bir yanıt veremiyor.

 


Noel katliamı

Ülke, hemen her gün el Kaide örgütünün bombalı ve silahlı saldırılarıyla sarsılıyor. Nitekim, başkent Bağdat, Noel günü kanlı saldırılarla sarsıldı. Hıristiyanlara yönelik saldırılarda yaklaşık 40 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar Dora ve Athoryen bölgesindeki bir pazar yerinde yaşandı. Olayda 130 kişi de yaralandı. Olay yeri savaş alanını andırırken yaralılar hastanelere kaldırıldı.