Son dakika... Özgür Özel Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıracak

Son dakika... Özgür Özel Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıracak
CHP Genel Başkanı Özgür Özel Yargıtay'ın Can Atalay kararı üzerine Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırma kararı aldı.

CHP, Can Atalay için AYM'nin ikinci hak ihlali kararına uymayan Yargıtay'ın kararı hakkında Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırma kararı aldı.

Yargıtay'ın TİP Hatay milletvekili Can Atalay'la ilgili Anayasa Mahkemesi'nin ikinci hak ihlali kararına da uymaması üzerine, Cumhuriyet Halk Partisi’nin TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağıracağı bildirildi.

aym-can-atalay-kararinin-gerekcesini-acikladi-qj8s.jpg

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM'nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili Can Atalay hakkında verilen ikinci ihlal kararına da uyulmasına yer olmadığına ve kararın TBMM Başkanlığı'na bir kez daha gönderilmesine hükmetmişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, karara ilişkin ilk açıklamasında "Parti Meclisimizde konuyu özel gündem olarak ele alacak ve bundan sonraki mücadele hattımızı belirleyeceğiz" ifadelerine yer vermişti.

NE OLMUŞTU?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi de yerel mahkemenin bu kararını hukuka uygun görmüştü. 28. Dönem TİP Milletvekili Hatay Can Atalay'ın avukatları, "müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle Yargıtay'a başvurmuştu.

Anayasa mahkemesi (AYM), Atalay'ın 2 kere "Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma", "Kişi hürriyeti ve güvenliği" ile "Bireysel başvuruda bulunma" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak Yargıtay, Can Atalay’ı Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına karşın halen serbest bırakmadı.

İlgili Haberler