CHP'nin Can Atalay gündemli olağanüstü toplantı çağrısı reddedildi

CHP'nin Can Atalay gündemli olağanüstü toplantı çağrısı reddedildi
Cumhuriyet Halk Partisi, Yargıtay'ın TİP milletvekili Can Atalay hakkında verdiği karar üzerine TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağrısına Meclis ret cevabı verdi. Gerekçe olarak TBMM'nin toplanmama kararı almış olması, Anayasa ve İçtüzük gereği mümkün olmaması gösterildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçtiğimiz günlerde Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki karara tepki göstererek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) konuya ilişkin olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

ekran-goruntusu-2024-01-09-195959.jpg

REDDEDİLDİ

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, partisinin TBMM'nin olağanüstü toplantı talebinin reddedildiğini duyurdu.

Günaydın’ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklaması şöyle:

"Meclis Başkanı’nın olağanüstü toplantı çağrımıza ilişkin olumsuz görüş bildiren yazısı, talebimizden 5 gün sonra, toplantı tarihi olarak belirttiğimiz 9 Ocak günü saat 18:30’da elimize ulaştı.. Yarın gerekli yanıtımız ve tutumumuz kamuoyuyla paylaşılacaktır"

ekran-goruntusu-2024-01-09-200916.jpg

CHP'NİN ATALAY TALEBİNE TBMM'DEN CEVAP

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş CHP'nin başvurusuna yazılı yanıt verdi. TBMM Başkanlığından yapılan açıklamada "CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısına, "İçtüzüğün 5'inci ve 6'ncı maddeleri kapsamında tatil veya ara verme yönünde alınmış bir karar bulunmamaktadır. Hukuken çalışmalarını sürdürdüğü bir dönemde TBMM Başkanının doğrudan veya istem üzerine TBMM'yi toplantıya çağırması, Anayasa ve İçtüzüğe göre mümkün değildir." denildi.

"ANAYASA VE İÇTÜZÜK GEREĞİ MÜMKÜN DEĞİL"

İlgili önergenin 5 Ocak 2024'te Meclis Başkanlığına sunulduğunu, önerge ile TBMM İçtüzüğü'nün 7. maddesi uyarınca TBMM'nin 9 Ocak 2024'te toplantıya çağrılmasının talep edildiğini ifade eden Kurtulmuş, şunları ifade etti:

"Bilindiği üzere TBMM Genel Kurulunun 26 Aralık 2023 tarihli 47'nci birleşiminde Genel Kurulun 28 Aralık 2023 ile 2, 3, 4, 9, 10 ve 11 Ocak 2024 tarihlerinde toplanmaması yönünde karar alınmıştır. İçtüzüğün 5'inci ve 6'ncı maddeleri kapsamında tatil veya ara verme yönünde alınmış bir karar bulunmamaktadır. Dolayısıyla, TBMM'nin hukuken çalışmalarını sürdürdüğü, ihtisas ve araştırma komisyonlarının toplanarak karar alabildikleri bir dönemde TBMM Başkanının doğrudan veya istem üzerine TBMM'yi toplantıya çağırması, Anayasa'nın 93'üncü ve İçtüzüğün 7'nci maddelerine göre mümkün değildir.

Anılan tarihlerde toplanmama kararı almış olan Genel Kurulun, İçtüzüğün 54'üncü maddesi uyarınca 16 Ocak 2024 saat 15.00'te toplanacağı malumunuzdur. Bu bağlamda, toplantı için talep ettiğiniz tarih değerlendirilmiş ve toplantı talebine konu genel görüşme önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı hususunun Genel Kurulun 16 Ocak 2024 Salı günkü birleşiminde ele alınabileceği sonucuna varılmıştır. Yukarıda belirtilen nedenlerle talep ettiğiniz tarihte İçtüzüğün 7'nci maddesi uyarınca toplantı yapılmasına gerek görülmemiştir."

gdau0ijxaaajbtg.jpg

İlgili Haberler