Padişahları öldüren hastalıktı. Şifası bulundu

Padişahları öldüren hastalıktı. Şifası bulundu
Kralların ya da zenginlerin hastalığı olarak bilinen ve padişahların ölümüne neden olmuş gut hastalığına özel muhteşem diyet listesini sizlerle paylaşıyoruz…

GUT HASTALIĞ NEDİR?

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman''ın 71 yaşında ölümüne neden olan gut hastalığı, kralların hastalığı ya da zengin hastalığı olarak bilinen padişahların ölümüne yol açmış şiddetli bir romatizma hastalığıdır. Damla hastalığı da denilen gut hastalığı, romatizmal hastalıklar kategorisinde yer alsa da metabolik bir hastalık olarak değerlendirilebilir. Erkeklerde daha yaygın şekilde görülen hastalık, kişinin iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkileyebilir.

GUT HASTALARINA ÖZEL MUHTEŞEM DİYET LİSTESİ

Uzman Diyetisyen Sümeyye H. Kara, gut hastalarına özel muhteşem diyet listesini açıkladı.

-GUT, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) ya da böbreklerden atımının az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır.

-Pürinden zengin besinler diyetten çıkarılmalıdır ya da beslenme uzmanının belirlediği miktarda tüketilmelidir.

-Yağ vücutta ürik asit birikimini artırır. Bu nedenle tüketilen yağ miktarına dikkat edilmelidir.

-Fiziksel aktivitenizi arttırın. Egzersiz yapmak ürik asit düzeylerinin düşük tutulmasına yardımcı olur.

-Kızarmış ve kavrulmuş besinlerden uzak durulmalıdır.

-Pürinden zengin olmayan sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır (Mantar, bezelye, ıspanak, karnıbahar hariç istenildiği kadar.

-Bol sıvı almaya özen gösterilmelidir.

-Alkol ve alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.

-Kahve ve çay vücuttaki pürin oluşumunu etkilemez. Ancak yine de günde 2-3 fincandan daha fazla kahve ve çay tüketmemeye özen gösterilmelidir.

-Sık aralıklarla ve azar azar yemek yenmelidir.

-Margarin , katı yağlar , iç yağı ve kuyruk yağı gibi sağlıksız yağları hayatınızdan çıkarmalısınız.

-Kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır.

-Dalak ,işkembe, yürek, sucuk, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalya, kabuklu deniz ürünleri ,kaz ve küçük balıklar da tüketilmesi yasaktır.

-Kiraz, çilek , yaban mersini gibi meyveler ve kabak , salatalık gibi bol su içeren sebzeler kandaki ürik asit dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.

-Tam yağlı süt , yoğurt ,peynir ve karbonatlı yiyecekler yenmemelidir.

GUT HASTALARI İÇİN ÖRNEK 1500 KKAL GUT DİYETİ LİSTESİ

KAHVALTI

Şekersiz açık çay veya ıhlamur

1 adet yumurta (gün aşırı) (yağsız tavada omlet, menemen, haşlama)

2 dilim peynir (yağsız, tuzsuz) (yumurta yenmeyen gün 3 dilim)

Sınırsız domates, salatalık, yeşillik (yağsız)

2 dilim beyaz ekmek

1. ARA ÖĞÜN

1 porsiyon meyve

ÖĞLE

1 kepçe çorba (yağsız, unsuz, kremasız, bulyonsuz) (baklagil tercih edilmemeli)

8 yemek kaşığı sebze yemeği (ıspanak, bezelye, karnabahar, mantar hariç)

6 yemek kaşığı haşlanmış makarna (yağsız)

1 kase yoğurt veya cacık (yağsız)

Salata (yağsız, bol limonlu, nar ekşisiz)

2. ARA ÖĞÜN

1 porsiyon meyve

1 adet galeta (kepeksiz)

AKŞAM

2 kepçe çorba (yağsız, unsuz, kremasız, bulyonsuz) (soğuk çorba olabilir)

2 köfte kadar (60 g) et veya tavuk veya balık veya hindi veya bunlarla yapılan bir yemek (sakatat, av eti, küçük balık, havyar, ançüez hariç) (kızartma olmayacak)

Veya 8 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği (etsiz)

8 yemek kaşığı sebze yemeği (ıspanak, bezelye, karnabahar, mantar hariç)

1 kase yoğurt veya cacık (yağsız)

Salata (yağsız, bol limonlu, nar ekşisiz

AZ PÜRİN İÇEREN GIDALAR:

Bu grupta yer alan gıdalar gut hastalarının beslenme programında serbest olarak tüketilebilir.

Süt ve türevleri

Peynir

Yumurta

Ekmek

Tahıllar

Şeker

Meyve

Sebzeler (2. gruptakilerin dışındakiler)

ORTA DERECEDE PÜRİN İÇEREN GIDALAR

Bu grupta yer alan gıdalar gut hastalarının beslenme programında sınırlı olarak tüketilebilir.

Et, tavuk, balık, hindi → 2 köfte kadar (60 g)

Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, bakla, mercimek vb.) → 8 yemek kaşığı

Bulgur → 8 yemek kaşığı

Bezelye, kuşkonmaz veya mantar → 4 yemek kaşığı

Ispanak, karnabahar, pazı, brüksel lahanası, semizotu → 5 yemek kaşığı

FAZLA MİKTARDA PÜRİN İÇEREN GIDALAR:

Bu grupta yer alan gıdalar gut hastalarının beslenme programında yer almamalıdır.

Sakatatlar

Av etleri

Küçük balıklar

Havyar

Ançüez

Kepek, yulaf ve çavdardan yapılmış ekmek

İlgili Haberler