Paşinyan’ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan'ın demir yumruğu sayesinde imzaladı. İlham Aliyev Karabağ'da zaferi tescilleyen tarihi anlaşmayı tek tek açıkladı

Paşinyan’ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan'ın  demir yumruğu sayesinde imzaladı. İlham Aliyev  Karabağ'da zaferi  tescilleyen tarihi  anlaşmayı tek tek açıkladı
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ çatışmasına yapılan anlaşma ile gece yarısı son verildiği duyuruldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil, Azerbaycan'ın ‘demir yumruğu’ sayesinde imzaladığını söyledi. Aliyev ayrıca bu anlaşmanın Ermenistan’ın yenilgisi anlamına geldiğini ifade etti.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaklaşık 1,5 aydır süren Dağlık Karabağ çatışması sona erdi. Türkiye saati ile 00.00’da ateşkesin başladığı duyuruldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, anlaşmanın ardından 'Ulusa sesleniş' konuşması yaptı, çatışmalar ve anlaşma hakkında bilgi verdi. Canlı yayında Dağlık Karabağ çatışmasına yapılan anlaşma ile son verildiğini ifade eden Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın bu anlaşmayı kendi isteğiyle değil, Azebercan’ın ‘demir yumruğu’ sayesinde imzaladığını söyledi. 

'KARABAĞ'A GERİ DÖNÜYORUZ, GÖZÜNÜZ AYDIN'

Çatışmalar sırada yapılan birçok ateşkes anlaşmasını ihlal eden Ermenistan'ın gerçekleştirdiği saldırılarda sivil vatandaşlar yaşamını yitirmişti. İlham Aliyev, konuşmasında Ermenistan ordusunun sivil vatandaşlara yönelik düzenlediği saldırılara da değinerek, "Herkes bizim demir yumruğumuzu anladı. Biz mülki vatandaşlardan intikam almadık, almayacağız. Onlar balistik roketlerle mülki vatandaşlara ateş açtılar. Mülki vatandaşları bombalarla vurmak alçak harekettir, cinayettir. İntikamımızı düşmandan aldık, mülki vatandaşlarla işimiz olmaz. Karabağ'a geri dönüyoruz, gözünüz aydın" dedi. 

9 MADDELİK ANLAŞMA HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Aliyev, 9 maddelik anlaşma hakkında kısa bilgi de verdi. Bu anlaşmayla Ermenistan’ın yenilgiyi kabul ettiğini ifade eden Aliyev, 27 Eylül’den bu yana 300 yerleşim yerinin Azerbaycan ordusu tarafından kurtarıldığını belirtti. Aliyev, anlaşma detayları kapsamında Ağdam bölgesinin 20 Kasım’a kadar, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini ifade etti.

Zafer anlaşmasının maddelerini de tek tek ilan etti. Buna göre;

- Dağlık Karabağ bölgesinde tüm askeri eylemler saat 00'dan itibaren duracak.

-  Kelbecer 15 Kasım’a, Ağdam  20 Kasım’a, Laçın 1 aralık’a kadar Azerbaycan'a iade edilecek.

- Dağlık Karabağ'daki temas hattına ve Laçın Koridoruna, Rusya Federasyonu barışı gücü birliği konuşlandırılacak.

 - Rusya barışı gücü Ermenistan silahlı kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak bölgeye yerleştirilecek. Rus barış gücünün bölgede kalma müddeti 5 yıl olacak.

- Anlaşmanın taraflarca uygulanmasını etkin kontrol etmek için ateşkes izleme merkezi kurulacak.

-Tarafların ortak kararıyla gelecek 3 sene içinde, Hankendi-Ermenistan arasındaki yeni köprü yolunun inşası planına ve çalışmalarına karar verilecek. Rus Barış gücü bu yeni hattın güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olacak.

 - Mecburi göçmenler işgalden kurtarılan bölgelere BM Mülteciler  yüksek komiserliği denetimi altında yerleştirilecek.

 - Savaş esirleri ve askerlerin naaşlarının karşılıklı iadesi yapılacak.

 - Bölgede tüm ekonomi ve ulaşım bağlantıları açılacak . Ermenistan Cumhuriyeti, vatandaşların, araçların ve malların her iki yönde engelsiz hareketini organize etmek için Azerbaycan Cumhuriyeti'nin batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları/kanalları sağlayacak.Ulaşım kanalları  üzerindeki kontrol, Rusya Federal güvenlik servisinin Sınır Servisi organları tarafından gerçekleştirilecej.Tarafların mutabakatı ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni Azerbaycan'ın batı bölgelerine bağlayan yeni ulaşım hattının inşası sağlanacak.

 

İlgili Haberler