Red Dead Redemption 2 Türkçe Yaması İptal Edildi

Red Dead Redemption 2 Türkçe Yaması İptal Edildi
Red Dead Redemption 2 oyununun Türkçe versiyonu beklenirken bilinmeyen bir sebeple iptal edildiği öğrenildi.

Anonymous Çeviri tarafından yaklaşık 1 senedir 90 kişilik ekiple gönüllü olarak yürütülen Red Dead Redemption 2 Türkçe yama çalışması bilinmeyen bir sebepten ötürü iptal edildi.

Anonymous Çeviri, oyun çevirilerini daha profesyonel bir yapıya getirip oyun firmalarının Türkçe çıkarmadığı oyunları Türkçeleştirerek sembolik bir ücret karşılığında oyuncularla buluşturuyordu. Çeviri işine gönül vermiş bu ekip gayet ciddi bir şekilde işlerini yürütüp geçmişten günümüze sorunsuz birçok Türkçe çeviriyi oyunculara sundu. 

oyunnn-190720201595168935026d8969.jpg

Yaklaşık 1 sene önce de Red Dead Redemption 2 için Türkçe çeviriye başladıklarını duyurup işe giriştiler. Türkiye’deki oyunseverlerin heyecanla beklediği Red Dead Redemption 2 Türkçe yamasının çıkmasına 3 gün kala Anonymous Çeviri Red Dead Redemption 2 için istedikleri ücreti ve çıkış tarihini duyurdu. İlk etapta 50 lira ile çıkacaklarını duyuran ekip forumlarda tepki gösterilmesinin ardından çeviriyi 30 liraya indirdi. Fakat yine forum sitesi üyelerini memnun edemediler. Çıkışa 2 gün kala da projeyi ellerinde olmayan sebeplerden dolayı iptal ettiklerini açıkladılar.

Forum sitelerinde fiyata tepki gösteren oyuncuların unuttukları bir konu var. Anonymous Çeviri ekibi 1 yıldır 90 kişilik bir ekiple bu projeyi yürütüyorlardı. Bu da fazla harcanan para ve emek demek. Tabiki harcanan para ve emeğin bir karşılığı da olacaktır. 50 lira da bu emek için ideal bir fiyat olmasına rağmen tepki üstüne ekip fiyatı 30 liraya indirdi. Fakat oyuncular yine memnun olmadı. 

Oyunun yapımcısı Take Two Interactive milyar dolarlık bir şirket olmasına rağmen hala oyunlarında Türkçe dil desteği eklememekte. Bu kadar büyük bir şirket Türkçe dil seçeneği eklememesine rağmen gönüllü bir grubun çıkıp biz bunu yaparız dedikten sonra işe girişmesinin ardında destek verilmesi gerekirken, 30 lira gibi uygun bir fiyata satmak istemelerinin ardından tepki üstüne tepki toplaması, şikayet maillerinin atılması kafalarda acaba böyle bir hizmeti Türkiye’deki oyuncular hakediyor mu sorusunu düşündürüyor.

İptal edilmesi internette çeşitli spekülatif haberler çıkmasına neden oldu. Bunlardan biri Anonymous Çeviri ekibinin oyunculara kızıp iptal edilmesiydi. Fakat sitede yapılan açıklamada elimizde olmayan sebeplerden ötürü yazmakta. Diğer bir spekülasyon da yapımcı firma Take Two Interactive’nin olaya el koyup yamanın iptal edilmesine neden olduğu. 

Eğer Take Two Interactive gerçekten bu şekilde konuya el koyup Türkçe çeviriyi iptal ettirmişse başka bir soru sormamıza neden oluyor. Türkçe dil destekli oyunlar çıkartmamasına rağmen gönüllü ekiplerinde Türkçe yama çıkarılmasına neden izin vermiyor? Tabi ki bütün yasal telif haklarının Take Two Interactive’de olması oyun üstündeki her türlü yaptırıma sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yani Take Two Interactive istemezse Red Dead Redemption 2 adı bile kullanılamaz.

Taraflar Take Two Interactive ve Anonymus Çeviri ekibi şu an için bu konuda sessizliğini koruyor. Bakalım önümüzdeki günlerde neler yaşanacak?