Referandum, altın fiyatını uçurabilir

Referandum, altın fiyatını uçurabilir
30 Kasım’daki halk oylamasından ‘evet’ oyu çıkarsa, 1040 ton rezervi bulunan İsviçre Merkez Bankası’nın 5 yıl içerisinde 1600 ton altın toplaması gerekecek

İsviçre Merkez Bankası’nın, altın rezervlerini yüzde 20 seviyelerinde tutmasını teklif eden teklifin referandumla kabul edilmesi durumunda; İsviçre Merkez Bankası, 5 yıl içerisinde piyasadan yaklaşık bin 600 ton altın satın almak zorunda kalacak.

İsviçre’de 30 Kasım’da “İsviçre Altınımızı Biriktir” sloganı ile düzenlenecek olan referandumla sunulacak teklife halk olumlu bir cevap verirse, İsviçre Merkez Bankası, rezervlerinin en az yüzde 20’sini altın olarak tutmakla yükümlü olacak, tekrar altın satmasına izin verilmeyecek ve İsviçre’nin sahip olduğu altının tamamı ülke içinde tutulacak.

Evet oyu çıkarsa
İsviçre’nin sahip olduğu altın rezervinin yaklaşık yüzde 70’i ülke içinde, yüzde 20’si ülke dışındaki bankalarda ve yüzde 10’unun ise Kanada Merkez Bankası’nda tutulduğu belirtiliyor. Referandumdan evet oyu çıkarsa, İsviçre’nin yurtdışındaki altın rezervleri de ülkeye girecek. İsviçre Merkez Bankası’nın 1999 yılında 2 bin 600 ton altın rezervi bulunuyordu. Teklif kabul edilirse, İsviçre Merkez Bankası’nın altın rezervi bakımından 1999 yılındaki seviyelere tekrar ulaşması sağlanacak.
Dünya Altın Konseyi’ne göre, İsviçre Merkez Bankası’nın hâl-i hazırda toplam rezervlerinin yüzde 7,8’ine denk gelen 1040 ton altın rezervi bulunuyor.

5 yılda 1600 ton
Bu rakamlara göre, eğer referandumdan evet oyu çıkarsa, rezervlerinin en az yüzde 20’sini altın olarak tutmakla yükümlü olduğundan, İsviçre Merkez Bankası, piyasadan 5 yıl içinde 1600 ton altın almak zorunda kalacak.  Dünya genelinde bir senede üretilen altın miktarının yaklaşık 2 bin 700 ton olduğu düşünülürse, İsviçre’nin piyasadan 5 yılda bin 600 ton altın almasının altın fiyatlarında büyük bir artışa yol açacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, referandumun kabul edilme ihtimali düşük gözüküyor. İsviçre’de yapılan son ankete göre, halktan yüzde 44 destek alan teklife, halkın yüzde 39’u karşı çıkarken yüzde 17’sinin ise kararsız kaldığı ya da ankete cevap vermediği ifade edildi.  Referandumdan evet oyu çıksa bile İsviçre hükümetinin bu teklifi yasalaştırmak için 3 yılı var ve rezervlerini yüzde 20 seviyelerine çekmek için ise 5 yılı bulunuyor. İsviçre Halk Partisi (SVP) tarafından sunulan bu teklife; İsviçre hükümeti, İsviçre Merkez Bankası ve birçok siyasi parti karşı çıkıyor. Bu teklifin kabul edilmesi durumunda, altın fiyatlarının yükseleceği ve euro-İsviçre frankı kur dengesinin bozulacağından endişe ediliyor.