Rus kozmonotlar uzayda böyle poz verdi: Yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi

Rus kozmonotlar uzayda böyle poz verdi: Yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi
Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan 3 Rus kozmonot, uzayda ellerinde bulunan bir bayrakla kameraya poz verdiler. Ancak bu fotoğraf bazı kesimler tarafından masum karşılanmadı.

Uzay uçuşu faaliyetlerinden sorumlu Rus devlet uzay ajansı Roscosmos, geçtiğimiz Pazartesi günü resmi sosyal medya hesabı olan Telegram hesabında Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti''nin üç renkli bayraklarını taşıyan ve Uluslararası Uzay İstasyonu''nda bulunan üç kozmonotun fotoğraflarını yayınladı.

Fotoğraflar Uluslararası Uzay İstasyonu''nda çekildi ve kozmonotlar Oleg Artemyev, Denis Matveyev ve Sergey Korsakov''un gülümseyerek bayrakla poz verdi.

Roscosmos''un mesajında, "Bu, Luhansk bölgesinin işgal altındaki bölgelerinin sakinlerinin sekiz yıldır beklediği bir gün. 3 Temmuz 2022''nin sonsuza kadar cumhuriyet tarihine geçeceğinden eminiz." açıklamasında bulundu.

Görüntüler ve sosyal medya gönderileri, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından işletilen Uluslararası Uzay İstasyonunun, Ukrayna''nın işgalinden bu yana Rus propagandası amacıyla en bariz kullanımını temsil ediyor. 

Pazartesi günü Alman yayını Der Spiegel''de yayınlanan bir röportajda, NASA Yöneticisi Bill Nelson bu duruşu tekrarladı. Nelson açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Soğuk Savaş''ın ortasında, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ölümcül düşmanlar iken ve nükleer silahları her an kullanmaya hazırken, 1975''te bir ABD ve bir Sovyet uzay aracı uzayda buluştu" dedi ve devam etti: "Sovyetler Birliği''nin çöküşünden sonra da bu barışçıl işbirliği devam etti. Uzay mekiğimiz Rus uzay istasyonu Mir ile kenetlendi. Sonra Uluslararası Uzay İstasyonunu birlikte inşa etmeye karar verdik. Operasyonlar için her iki ülkeye de ihtiyaç var; itici güç için Ruslara, enerji için Amerikalılar''a ihtiyaç var. Bu istasyonu canlı tutmak için kozmonotlar ve astronotlar arasında çok profesyonel bir ilişkiye sahip olmaya devam edeceğiz.

Ancak yayınlanan son fotoğraflar ve Dünya’daki çatışmaların uzaya taşınması, geçmişte aynı düşünceye sahip olan pek çok kişinin fikrini değiştirmeye başlıyor gibi göründü.

2015 yılında Ruslarla yan yana uçan ve uzay istasyonuna komuta eden eski NASA astronotu Terry Virts “Uluslararası Uzay İstasyonunu sivillerin her gün öldürüldüğü yasadışı ve ahlaksız bir savaşı desteklemek için bir platform olarak kullanan kozmonotları ve Roscosmos''u görmek beni inanılmaz hayal kırıklığına uğrattı. Uzay istasyonunun barış ve işbirliğinin bir sembolü olması gerekiyordu.”

İlgili Haberler