Rus Cezaevi'nde ABD'li ajana Türk dayağı. Deniz piyadesi neye uğradığını şaşırdı

Rus Cezaevi'nde ABD'li ajana Türk dayağı. Deniz piyadesi neye uğradığını şaşırdı
Rusya’da casusluk suçlamasıyla 16 yıl hapse mahkum olan ABD’li eski denizci Paul Whelan, Türk bir mahkumun saldırısına uğradı. Whelan’ın yüzüne vuran Türk mahkumun kimliği ve neden saldırdığı açıklanmadı.

Yeniakit gazetesinin aktardığına göre, cezaevinde kalan ismi bilinmeyen bir Türk mahkum, Rusya’da casusluk yaptığı iddia edilen ABD’li mahkumu darp etti. ABD’li eski denizci Paul Whelan’ın yüzünde yara oluştu.

Cezaevi görevlileri kavgayı büyümeden durdurdu. Moskova’dan bildiren Fuad Safarov’a göre, Rusya’nın Mordovya Cumhuriyeti’nde tutuklu bulunan Whelan ile bir Türk mahkum arasında tartışma yaşandı.

Federal Cezaevi Servisi (FSIN) yaptığı açıklamada, “Türk mahkum Whelan’ın suratına yumruk attı. Cezaevi personeli müdahale ederek kavgayı sonlandırdı ve tarafları sağlık merkezine götürdü. Whelan’ın kontrolünde gözünde bir çizik saptandı.” dedi.

Interfaks Haber Ajansı’nın aldığı bilgiye göre Whelan, siyasi görüş ayrılığı nedeniyle bir Türk mahkum tarafından saldırıya maruz kaldı ancak Türk mahkumun adı verilmedi. Haberde “Siyasi görüş ayrılığının” ayrıntısı verilmedi.

AVUKATI KONUŞTU

Whelan’ın avukatı Vladimir Jerebenkov ise müvekkilinin saldırıya uğradığına ilişkin kendisine bir bilgi gelmediğini söyledi. Cezaevini aradığını ancak kendisine bir açıklama yapılmadığını ifade eden Jerebenkov, “Cezaevinde her türlü şey olabilir. Nasıl bir saldırı olduğunu bilmiyorum. Belki de bir yanlış anlama vardır. Ama şunu söyleyeyim, diğer mahkum için üzülüyorum çünkü Paul bir subay ve 20 yıldır spor yapıyor, sambo, judo ve karate biliyor. Askeri polis ve denizci olarak görev yaptı, yani başına bir şey gelmesi zor.” diye konuştu.

2018 yılında Rusya’da casusluk yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan Whelan, 2020 yılında 16 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Eski denizci casusluk iddialarını reddetmişti. ABD ve Rusya arasında zaman zaman vatandaşlarını casusluk gerekçesiyle tutuklayan ve daha sonra takas eden olaylar yaşanıyor.

Rus silah taciri Viktor Bout ve Rus pilot Konstantin Yaroşenko, geçen yıl ABD’li basketbolcu Brittney Griner ve ABD’li eski denizci Trevor Reed ile değiştirilmişti.

1701427879-c7389a.png

1701427907-2c5567.png