Rusya Ukrayna savaşında siber durum: Aslında savaş çok önceden başlamış

Rusya Ukrayna savaşında siber durum: Aslında savaş çok önceden başlamış
Rusya, Ukrayna’yı 24 Şubat tarihinde işgal etmeye başlamıştı. Rusya ve Ukrayna arasındaki yoğun gündem, teknoloji dünyasına siber savaş olarak yansıdı. Peki bu savaşın şu an ki son durumu ne?

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; bugün Çin''in de Rusya''ya siber saldırı hazırlığında olduğu haberi geldikten sonra teknolojik anlamda dengeler de değişmeye başladı.

Microsoft Başkan Yardımcısı Tom Burt yayınlanan raporlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bugünkü raporun ayrıntılarına göre, Rusya’nın siber saldırı kullanımı, siviller için hayati önem taşıyan hizmetleri ve kurumları hedef alan kinetik askeri operasyonları ile güçlü bir şekilde ilişkili ve bazen doğrudan zamanlanmış gibi görünüyor.”

Rusya’nın Ukrayna işgali başlamadan önce gerçekleşen bazı eylemler:

Rusya, 15 ve 16 Şubat tarihinde Ukrayna finans kurumlarına DDoS ( Sistemin kaldıracağından daha fazla anlık istek yollamak) saldırısı gerçekleştirdi.

Putin, 21 Şubat tarihinde Rusya ile iş birliği yapan Ukraynalı kişilerin bağımsızlığını tanıdı. 23 Şubat tarihinde Rus devletinden olan bir grup; hükümet, enerji ve finans alanlarındaki birçok Ukrayna vatandaşını sistemden silecek kötü amaçlı yazılım dağıttı.

Rusya ‘nın, Ukrayna işgalinden sonra gerçekleşen siber savaş örnekleri:

Rus bilgisayar korsanları, 2 Mart tarihinde Ukrayna’nın bir nükleer enerji şirketinin ağına girdi. Rus kuvvetleri de ertesi gün Ukrayna’nın en büyük nükleer santralini işgal etti.

11 Mart tarihinde Ukrayna’daki bir devlet kurumu, siber korsanların hedefi oldu. Aynı gün Rus kuvvetleri, aynı konumdaki hükümet binalarına saldırı başlattı.

İlgili Haberler