Rusya ve Çin arasında Ay istasyonu anlaşması

Rusya ve Çin arasında Ay istasyonu anlaşması
Rusya ve Çin arasında Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu kurulması konusunda mutabakat zaptı imzalandığı bildirildi.

Sputnik''te yer alan habere göre; Rusya Federal Uzay Ajansı''ndan (Roscosmos),  yapılan açıklamada "Roscosmos Genel Müdürü Dmitriy Rogozin ve Çin Ulusal Uzay İdaresi Başkanı Bay Zhang Kejian, Rusya ve Çin hükümetleri adına Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu''nun kurulması için iki ülke arasında işbirliği yapılmasını öngören bir mutabakat zaptı imzaladı" ifadelerine yer verildi.

Daha önce Rus basınına açıklamalarda bulunan Çin''in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, Ay''ın ve derin uzayın keşfi ile ilgili ortak veri merkezinin kurulması için iki kurum arasında işbirliği yapılmasını öngören anlaşma uyarınca mutabakat zaptının hazırlandığını belirtmişti.

12 Şubat tarihinde Rusya hükümetinin Roscosmos''un Çin Ulusal Uzay İdaresi''yle Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu''nun kurulmasını öngören bir mutabakat zaptı imzalanması önerisini kabul ettiği ve kararnamenin Başbakan Mihail Mişustin tarafından imzalandığı bildirilmişti.

2020''nin Mart ayında Rusya ve Çin''in ikili çalışma grubu düzeyinde Ay''da üs kurmak için işbirliği olanaklarını araştırdığı ifade edilmişti. Roscosmos, ikili anlaşmalar dahilinde, Rus Luna-26 yörünge aracının gelecekte Ay’ın yüzeyine iniş yapacak Çin modülleri için yer belirleyeceğini açıklamıştı.