Sabah yazarı Dilek Güngör'den hükümete asgari ücret çıkışı: En az 3600 TL olmalı

Sabah yazarı Dilek Güngör'den hükümete asgari ücret çıkışı: En az 3600 TL olmalı
Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşeyazısında asgari ücret hakkında, “En az net 3.600 TL seviyesine çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

İktidara yakın gazete olarak bilinen Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, bugünkü yazısında ekonomiye dair söylemlerde bulundu. Hayat pahalılığın birçok kesimin bilini büktüğünü söyleyen Güngör, enflasyonun bir süre daha yüksek kalacağını yazdı.

Fiyat seviyesinin eskiye dönmeyeceğine değinen Güngör, “Toplumun belli kesimlerindeki refah kaybının önüne geçmek için tedbirler acilen alınmalıdır.” ifadelerini kullandı. Kabaca 100 milyar TL bir marj yaratılabileceğini yazan Güngör, “Önümüzdeki yıl açık hedefini yukarı çekip asgari ücretten dar gelirliye ve emekliye kadar birçok kesime destek olunup, dolaylı vergilerin payı azaltılabilir.” diye vurguladı.

"EN AZ 3.600 TL OLMALI"

Asgari ücret hakkında da fikirlerini açıklayan Güngör, “Asgari ücret aralıkta belli olacak. 45 yılın en yüksek zammı olacağı söyleniyor. Bugün gıda enflasyonu yüzde 30''lardayken, asgari ücrete yüzde 20''ler civarında bir zam yapılması doğru olmaz.” İfadelerini kullandı.

“Ücret üzerindeki % 15 Gelir Vergisi kesintisi başta olmak üzere, SGK ve işsizlik sigortası primi, damga gibi vergilerden feragat edilmelidir” diyen Güngör, “Bütçedeki marjı kullanıp asgari ücret en az net 3.600 TL seviyesine çıkarılmalıdır. “ diye vurguladı.

"BİR NEBZE NEFES ALIRLAR"

Asgari ücretliden vergi alınmasa bir kişinin maliyetinin yaklaşık 750 TL olacağını aktaran yazar Güngör, “7 milyon asgari ücretli olduğunu varsaydığınızda toplam yük 5.25 milyar TL… Yapılacak zammın üzerine vergiden feragat edilecek tutar da eklense… O zaman asgari ücretle ev geçindirmeye çalışanlar bir nebze nefes alır.” diye yazdı.

Güngör sözlerini söyle bitirdi:

“Keza, bütçedeki yaratılan marj en düşük emekli aylığını asgari ücret seviyesine çıkarmak için de kullanılabilir. İntibak Yasası ve 3600 ek gösterge de yılsonu beklenmeden devreye alınabilir. Böylece, dar gelirlilerin ve emeklilerin pandemi sonrası yakıcılığını artıran enflasyonun altında kalmadan bu süreci atlatması sağlanabilir. Hani derler ya, bugün değilse ne zaman.”

İlgili Haberler