'Sahte peygamber' 17 yaşından küçük 24 kızla evlendi

'Sahte peygamber' 17 yaşından küçük 24 kızla evlendi
ABD'de kendini 'peygamber' ilan eden Warren Jeffs'le ilgili skandal dünya gündemine damga vurdu. İşte ayrıntılar...

Lorin C. Woolley tarafından 1929 tarihinde ABD''nin Utah eyaletinde orijinal adı ''Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (FLDS)'' olan ''Son Zaman Azizleri İsa Mesih''in Köktendinci Kilisesi'' kuruldu.

Bu kilise başlarda kendilerini Hristiyan olarak tanımlayan ve ''bozulmuş'' Hristiyanlık dinini en doğru şekilde yaşayanlar olarak gören Mormon mezhebinin kurucusu Son Zaman Azizleri İsa Mesih Kilisesi''ne bağlıydı.

AFAROZ EDİLDİ

Belli bir zaman sonra çok eşliliği onaylaması sebebiyle ana kilise tarafından aforoz edildi. Günümüzde de ırkçı, homofobik, baskıcı bir bakış açısına sahip olan tarikata Warren Jeffs liderlik ediyor. Jeffs, tarikat üyeleri tarafından ''peygamber'' olarak kabul ediliyor.

TARİKATIN BAŞINA OĞLU GEÇTİ

Topluluğa 1986''dan beri ''ruhban'' olarak adlandırılan Rulon Jeffs liderlik ediyordu. Ancak 2002 yılında Rulon Jeffs ölünce tarikatın başına oğlu Warren Jeffs geçti.

Çok eşliliği destekleyen tarikatın ne tür bir inanca sahip olduğu tam bilinmiyor. Üyeleri tarafından ''The Creek'' (Koy) olarak bilinen bölgede tarikata mensup 10 bin kişinin olduğu tahmin ediliyor.

HER ŞEY YASAKLANDI

93 yıldır varlığını sürdüren tarikatta Warren Jeffs''in liderliği ele almasıyla birçok yeni düzenleme yapıldı. Köpekler, oyuncaklar, televizyon, gazeteler, internet, doğum günü ve Noel kutlamaları, balık tutmak gibi faaliyetleri yasakladı.

SAÇ KESMEK YASAK

Bu tarikatta kadınların saçlarını kesmesinin yasak olması gibi anlamsız birçok yasağın, büyük sapkınlıklara dönüştüğü görülüyor.

Tarikatın eski lideri Warren Jeffs cinsel saldırı suçundan 2006 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Hapishanede olmasına rağmen Jeffs''in tarikatı uzaktan kontrol ettiğine inanılıyor.

EŞLERİNİN YALNIZCA 54''Ü 17 YAŞINDAN BÜYÜK

78''den fazla eşi olduğu düşünülen Warren Jeffs tüm ''eşlerini'' ise tarikatın yerleşkesine hapsetti. Yalnızca 54 tanesi 17 yaşından büyük.

Çok eşliliği normalleştiren bu tarikatta Warren Jeffs''in bazıları 12 yaşında olan çocuklarla yaptığı evlilikleri bile normal olarak kabul edildi.

BİLİNMEYEN TIBBİ BİR SEBEPTEN DOLAYI KOMADA

Yaşananlar 2006 yılında ortaya çıktı. Warren Jeffs, FBI''ın en çok arananlar listesine girdi. Jeffs tutuklandıktan sonra 500''e yakın çocuk tarikata ait olan çiftlikten uzaklaştırıldı.

Cezaevine konulan Jeffs 1 yıl sonra kendini asmaya çalıştı. Başarısız olunca 2009 yılında ölüm orucuna girdi ama başarısız oldu. Tarikat liderinin 2011 yılında hapishanede bilinmeyen tıbbi bir sebepten ötürü komaya girdiği iddia ediliyor.

Jeffs birden fazla genç kıza cinsel istismarında bulunmaktan yargılanırken, 2017 yılında çocukken Jeffs tarafından taciz edildiğini söyleyen bir kadın ona dava açtı.

Girdiği komadan sonra toparlanamadığı iddia edilen Jeffs mahkeme dosyasında yer alan kayıtlara göre zihinsel çöküntü yaşıyordu. Bu sebeple  aleyhindeki cinsel istismar davasında kendisini savunmak için ifade vermeye uygun görülmedi.

Reşit olmayan kızlarla evlenen pedofil tarikat lideri Warren Jeffs''in karanlık hayatının detayları belgesele dönüştürülüyor. 

İlgili Haberler